Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

Ο Αστικός Αγρός Χαλανδρίου συν-καλλιεργεί φυτά και ανθρώπινες σχέσεις.

Υπό την έννοια αυτή, υιοθετεί τις τρεις βασικές αρχές της Διαρκούς/αειφόρους Καλλιέργειας (περμακουλτούρας) δίνοντας έμφαση στη φροντίδα της Γης, στη φροντίδα των ανθρώπων (αλλά και κάθε έμβιου όντος) και στη δίκαιη κατανομή.

Επίσης, ο Αστικός Αγρός Χαλανδρίου αποφεύγει τις βίαιες παρεμβάσεις (με μηχανήματα), υιοθετώντας έτσι τη φυτοπροστασία με φυσικές μεθόδους, και σε σύμπλευση με τα φυσικά φαινόμενα.

Ο Αστικός Αγρός Χαλανδρίου δίνει έμφαση στην παρατήρηση, ώστε να «χτίζονται» δράσεις και παρεμβάσεις βάσει του πλαισίου που θέτει το φυσικό περιβάλλον, και όχι βάσει των όποιων δικών μας απαιτήσεων, υιοθετώντας την προσέγγιση της Φυσικής Καλλιέργειας και με στόχο την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση.

Πιο συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια και την φροντίδα της Γης:

  • Δίνουμε έμφαση στη δημιουργία υγιούς χώματος και στην ορθολογική χρήση του νερού.
  • Καλλιεργούμε με στόχο όχι μόνο τις ανθρώπινες/ ανθρωπογενείς ανάγκες, αλλά και τις ανάγκες ενός ευρύτερου «συστήματος». Άρα δεν επιδιώκουμε την πλήρη κάλυψη του Αγρού με παρτέρια (αφήνουμε χώρο και στην «άγρια» φύση), καλλιεργούμε για να προσκαλέσουμε τη βροχή (όπως λέει ο Μασανόμπου Φουκουόκα), προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα δυναμικής ισορροπίας.
  • Φροντίζουμε οι τεχνητές εισροές να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες. Κάνουμε ανακύκλωση και επανάχρηση όσο το δυνατόν περισσότερων υλικών.
  • Καλλιεργούμε αποκλειστικά παραδοσιακούς σπόρους/ παραδοσιακές ποικιλίες  και φυλάμε σπόρους.
  • Οι σπόροι του Αγρού δίνονται (όπως έχουν ληφθεί) δωρεάν. Μέρος των σπόρων του Αγρού διατίθεται σε ευρύτερο δίκτυο κήπων/ καλλιεργειών μέσω του Δικτύου της Σποροφυλακής.Στο παρελθόν έχουν διατεθεί και παραδοσιακοί σπόροι σε περιοχές που πλήττονται από πόλεμο (βλ. Συρία).
  • Δε χρησιμοποιούμε χημικά λιπάσματα και ψεκάσματα.

 

Extra: Ένα βίντο για εμάς:

Advertisements

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: