Αμυγδαλιές και άλλα

Κλείσαμε 9 μήνες “επίσημης” παρουσίας στον Αγρό…
Μια παρέα ετερόκλητη και ανομοιογενής, με κοινά στοιχεία την ενασχόλησή μας με  την εναλλακτική καλλιέργεια της γης (βιολογική, βιοδυναμική, ομοιοδυναμική – άλλοι ερασιτεχνικά, άλλοι επαγγελματικά) και την καλή χημεία μεταξύ  μας. Πολλά όνειρα, πολλές θεωρίες, αλλά στην πράξη έπρεπε να αρχίσουμε από αυτό που είχαμε μπροστά μας, από το άλφα. 
Το κτήμα είχε αμυγδαλιές κατά κύριο λόγο, κάποιες συκιές, αγριελιές, τσικουδιές (αγριοφυστικιές), δυό-τρία “ξινά”, και μία μεγαλόπρεπη χαρουπιά… Τα δέντρα έμοιαζαν αφρόντιστα και άρρωστα, σαν ξεχασμένοι τρόφιμοι γηροκομείου. Πιάσαμε να τα κλαδέψουμε. Δεν καταφέραμε να τα κλαδέψουμε όλα (ως γνωστόν τα συλλογικά εγχειρήματα έχουν  μία δυσκολία στην οργάνωση, όλοι είχαμε πολυάσχολες ζωές), αλλά σιγά-σιγά, με κάθε κλάδεμα και την εν γένει μας ενασχόληση, ο Αγρός άρχισε να δείχνει ζωντανός, φροντισμένος, τα δέντρα υγιέστερα και πιο χαρωπά… Και άρχισαν ν’ ανθίζουν.
Την περασμένη εβδομάδα πήγαμε να μαζέψουμε τ’ αμύγδαλα. Είχε προηγηθεί ένα μάζεμα μια βδομάδα πρωτύτερα, 4-5 άτομα, και τώρα μαζευτήκαμε 8 ενήλικες και δύο παιδιά. Απλώσαμε ελιόπανα, και ξεκινήσαμε να τινάζουμε τα δέντρα. Εύκολα καταμερίζεται η εργασία μεταξύ φίλων, γιατί όταν είσαι με ανθρώπους που αγαπάς περνάς καλά, γελάς, εργάζεσαι παίζοντας τρόπον τινά. Πολλή δουλειά δεν βγάλαμε, γιατί μας πήρε το βράδυ (νυχτώνει πια και νωρίς),  αλλά μετά καθίσαμε ανάμεσα στα δέντρα, στον κύκλο με τις λεβάντες, και  τα είπαμε με λίγο τσάι και κουλουράκια. Μοιραστήκαμε τη “σοδειά” μας από αμύγδαλα και μυρωδάτη ρόκα (που περιέργως ξεκίνησε να φυτρώνει νωρίς εδώ), και φύγαμε ψυχικά γεμάτοι.
Νιώθω απίστευτα ευτυχής που συμμετέχω σε ένα τέτοιο εγχείρημα, με όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που έχει. Θυμάμαι πάντα τη ρήση ενός δασκάλου της “αει-καλλιέργειας” (permaculture), ο οποίος τυχαίνει να είναι από τους παλιούς της οικο-κοινότητας του Findhorn (Σκωτία) “αν κάτι δεν είναι διασκεδαστικό, δεν είναι βιώσιμο” (“if it’s not fun it’s not sustainable”).
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: