Φτιάχνουμε σβώλους

Την περασμένη Πέμπτη μαζευτήκαμε στον Αγρό με σκοπό να γνωριστούμε με τα νέα μας μέλη… Παράλληλα είχαμε συζητήσει την ιδέα να σπείρουμε σβώλους (κατά τη μέθοδο της “Φυσικής Καλλιέργειας” του Μασανόμπου Φουκουόκα) με φυλλώδη λαχανικά, ψυχανθή, μυρωδικά, και αγροστώδη. Η περίοδος της καθοδικής σελήνης (περίοδος καλή  για σπορές, μεταφυτεύσεις, κλαδέματα) θα τελείωνε την Κυριακή, οπότε η Πέμπτη ήταν η τελευταία μας ευκαιρία να φτιάξουμε τους σβώλους μας. Η συνάντηση (που αρχικά είχε προγραμματιστεί σαν μία συνάντηση σε κύκλο, κτλ) πήρε έναν αλλιώτικο, πιο παραγωγικό χαρακτήρα, καθώς οι “καινούργιοι” συμμετείχαν ενεργά στο ομαδικό πλάσιμο των σβώλων, και έτσι γνωριστήκαμε χαλαρά, στη δουλειά επάνω…
πλάθουμε το μίγμα αργίλου-σπόρων με νερό
Κάποιοι από μας είχαν φέρει άργιλο, αρκετοί είχαμε φέρει σπόρους, κάποιος έφερε ζεόλιθο – όλοι πάντως φέραμε την καλή  μας διάθεση, και τη διάθεση για να μάθουμε (με εξαίρεση δύο εξ ημών, κανείς δεν είχε ξαναφτιάξει σβώλους, οπότε ήταν παράλληλα και μία εκπαιδευτική διαδικασία).
αναμιγνύουμε τον άργιλο με τον ζεόλιθο, και επιλέγουμε σπόρους
Ολίγες τεχνικές λεπτομέρειες: οι σβώλοι φτιάχνονται με 40 μέρη άργιλο και 1 μέρος σπόρων. Χρειάζονται δύο κιλά σπόροι (μικρών φυτών) ανά στρέμμα. Μέσα στην άργιλο προσθέτουμε μικρή  ποσότητα ζεόλιθου, για να κρατά την υγρασία. Και πλάθουμε με νερό… 
πλάθουμε μπαλλίτσες
Στους δικούς μας σβώλους βάλαμε σπόρους για άνηθο, καρότα, σέσκουλα, σπανάκι, λούπινα, σινάπι, βίκο, άσπρο ραπάνι (ράπα), μπρόκολα, σιτάρι, και ολίγες κερασιές (!). Μέσα στο νερό βάλαμε λίγο αφέψημα αχιλλείας (ως ενισχυτικό για τη φυτρωτικότητα). Ενας μέρος του αργίλου μας, δε, ήρθε από μία παραλία στη νότια Πελοπόννησο (αρχικά προοριζόταν για μάσκες προσώπου,  αλλά μας βόλεψε πολύ για τους  σβώλους!) Τα μικρά παιδιά χάρηκαν ιδιαίτερα αυτή τη διαδικασία, αλλά και τα μεγάλα δεν πήγαν πίσω! Με την κοινή εργασία επάνω στο απλωμένο ελιόπανο, η παρέα μετατράπηκε (φυσικώ τω τρόπω) σε κύκλο, και – όταν πλέον είχε νυχτώσει για τα καλά, κι ερχόταν η ώρα για κάποιους να αποχωρήσουν – κάναμε και την κουβεντούλα γνωριμίας (για την οποία είχαμε έρθει).
Τους σβώλους τους σπέρνουμε σήμερα, Κυριακή 2 Οκτωβρίου, το απόγευμα, σε οριοθετημένο χώρο, με εδαφοκάλυψη από ξερά χόρτα, που αφθονούν από την ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή χορτοκοπή. Είναι η πρώτη πειραματική μας καλλιέγεια για τη σεζόν που έρχεται.
και ιδού!
Ευχαριστούμε όλα τα πρόθυμα χεράκια που λερώθηκαν φτιάχνοντας μικρές μπαλίτσες για την καλή τους ενέργεια, και ελπίζουμε οτι οι νεράιδες και τα ξωτικά του Αγρού μας θα βοηθήσουν σε όλη την υπόλοιπη διαδικασία (η οποία δεν εξαρτάται από εμάς τους ανθρώπους).
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: