Φτιάχνοντας 500 στον Αγρό


...Ναι τα καταφέραμε! Είμαστε εκεί στο ραντεβού μας την Κυριακή στις 20.11 το απόγευμα, που είχε σκοπό (στα πλαίσια του μαθήματος περί φυτών και εναλλακτικής καλλιέργειας της Ακαδημίας Αρχαίας Ελληνικής και Κινέζικης Ιατρικής) «να εξοικειωθούμε με αυτήν την παλιά αλλά και ταυτόχρονα τόσο επαναστατική μέθοδο γεωργίας»…
Ο λόγος περί Βιοδυναμικής Γεωργίας. Ο σκοπός μας να φτιάξουμε το β/δ σκεύασμα “500”, ή αλλιώς “κοπριά στο κέρατο”.


Από όσα κουβεντιάσαμε κείνη τη μέρα :

«Γιατί αλήθεια η αγελάδα; Και βέβαια, γιατί το κέρατο;
Κι έχει σχέση η αγελάδα με το ελληνικό αγροτικό τοπίο;»
Οι βιαστικοί θα πουν «όχι». Αρκεί όμως να σηκώσουμε το πέπλο των το πολύ 100 χρόνων πρόσφατης ιστορίας, τότε πριν έρθουν τα τρακτέρ και γίνει η γεωργία μηχανοκίνητη, για να θυμηθούμε ότι η καλλιέργεια της γης, ήταν πάντα άρρηκτα δεμένη με την αγελάδα. Ας φέρουμε και στο νού μας το σύμβολο της Μινωικής Κρήτης, την Εύ-βοια (με τους καλούς βόες) κ.λπ.
Η ιερή αγελάδα λοιπόν, αυτή η τόσο καθαρή έκφραση θηλυκής ενέργειας, που …  «παίρνει, επεξεργάζεται και δίνει» (prendeelabora e da). Εδώ, το χορτάρι, που το φορτίζει και το μετουσιώνει (σε κοπριά- η λέξη αδικεί αυτό που έχει συμβεί – αυτή που είχαμε εκείνη τη μέρα- από βιολογικό κτήμα, διαπιστώσαμε ότι ήδη και πριν να μπει στο κέρατο ότι δεν μύριζε άσχημα!).


Το κέρατο μετά, αυτή η αντένα που επικουρεί το έργο της μετατροπής-μετουσίωσης στα σπλάχνα του ζώου. Όπως λέει ο Steiner χαρακτηριστικά: «Αν θα μπορούσαμε  με κάποιο τρόπο να βρεθούμε μέσα στο σώμα μιας ζωντανής αγελάδας, (και ειδικά) μες στην κοιλιά της, θα μυρίζαμε (νοιώθαμε) τις αστρικές και αιθερικές δυνάμεις να εισρέουν (στο σώμα της) από τα κέρατα» (4η διάλεξη του Γεωργικού Σεμιναρίου).
Η μορφή τέλος με την οποία τοποθετήσαμε τα κέρατα στη γή: σπείρα δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη, πώς ορίζεται και τι σημαίνει, ή τι δημιουργεί σε κάθε περίπτωση; Τροφή για σκέψη για το σπίτι…!

Η παιδική παρουσία (φτιάξαμε και λασπόπιτες!), μια υπενθύμιση του «άφετε τα παιδία ελθείν προς με» ή του να …μην παρα-σοβαρεύουμε.


Λίγη περισσότερη γείωση στο κλείσιμο, με επίδειξη σωστής εφαρμογής οργανικής λίπανσης σε ένα δέντρο αλλά και πάστας κορμού (ένας δοκιμασμένος τρόπος για το ξαναζωντάνεμα κουρασμένων δέντρων). Με υδρύαλο για να μην την ξεπλένει η βροχή. Μια ιδέα – και μια ανακάλυψη: μπορεί να γίνει και με καλό οργανικό λίπασμα,vermicompost από …κοπριά αγελάδας – νάτη πάλι η αγελάδα!


ΜΔ ή «Κηπουρός»
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: