Μάθημα για το χώμα

Μετά τη χτεσινή βροχή ήταν τέλεια η μέρα για δειγματοληψία χώματος στον Αγρό. Είχε, φυσικά, προγραμματιστεί από πριν, και συμμετείχαν όχι μόνο η παρέα του  Αγρού αλλά και οι μαθητές του Μάριου Δεσύλλα από τη Σχολή Αρχαίας Ελληνικής και Κινέζικης Ιατρικής. Αρχικά, ο Μάριος μας μίλησε για το χώμα  αυτό καθαυτό (είχε προηγηθεί το σχετικό θεωρητικό μάθημα στη σχολή), και μας έδειξε το εργαλείο με το οποίο κάνουμε τη δειγματοληψία.
Πήραμε χώμα από διάφορα σημεία του κτήματος, σε βάθος περίπου 20-30cm. Αυτό είναι το βάθος που μας ενδιαφέρει αφενός για τα κηπευτικά που φυτεύουμε, αφετέρου γιατί οι ρίζες των δέντρων από αυτό το βάθος παίρνουν θρεπτικά συστατικά – οι βαθύτερες ρίζες χρησιμεύουν αφενός για στήριξη αφετέρου για να παίρνουν νερό. Με μια πρόχειρη ματιά και ψηλάφηση οι μαθητές του Μ. διαπίστωσαν οτι πρόκειται για χώμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε άμμο – κάτι που η παρέα του Αγρού το είχε διαπιστώσει στα ποτίσματα του καλοκαιριού (ποτίζαμε, και το νερό χανόταν πάραυτα!).
Πάρθηκαν δείγματα από αρκετά σημεία του Αγρού, όπως ενδείκνυται, για να έχει κανείς μία σωστή εικόνα της σύστασης του εδάφους που  πρόκειται να, ή ήδη καλλιεργείται. Το χώμα είναι κατά 80% η πηγή τροφής των φυτών, και γι αυτό είναι σημαντική αυτή η γνώση. Αφενός μπορεί κανείς να επιλέξει τα σωστά είδη που θα καλλιεργήσει στη συγκεκριμένη γη, αφετέρου μπορεί να βελτιώσει το έδαφος προσθέτοντας τα στοιχεία που ενδεχομένως λείπουν.
Ενας άλλος, πιο “πρόχειρος” τρόπος δειγματοληψίας χώματος/εδάφους είναι με το φτυάρι (πατόφτυαρο). Βάζουμε το φτυάρι αρκετά  βαθιά στο χώμα και απλά σηκώνουμε μία “φέτα” χώματος. Αυτός είναι και ένας καλός τρόπος να δούμε πώς είναι το χώμα… Επάνω-πάνω βλέπουμε το πλούσιο σκούρο χώμα το γεμάτο θρεπτικά συστατικά, τις ρίζες των μικρών φυτών και τον χούμο, και καθώς πηγαίνουμε προς  τα κάτω το χώμα φτωχαίνει, είναι πιο πέτρωμα. Ετσι βλέπουμε και το πώς το πέτρωμα μετατρέπεται σε χώμα, σε γόνιμη γη…
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: