Μαρουλολάχανα

Κάτι που διαπιστώσαμε οι περισσότεροι “συναγρίτες” είναι πως όταν φυτεύεις κάτι, το νιώθεις σαν παιδάκι σου, και το φροντίζεις ανάλογα. Το επισκέπτεσαι, το ποτίζεις, το χαζεύεις, χαίρεσαι να είσαι κοντά του, και φυσικά το καμαρώνεις. Βέβαια εμείς δεν είμαστε αγρότες “παραγωγής”, ούτε προσβλέπουμε να πάμε στη λαϊκή με τη σοδειά μας. Εκπαιδευόμαστε στην καλλιέργεια, και μαθαίνουμε να ζούμε και να φροντίζουμε τη γη με σεβασμό και ευγένεια κατά το δυνατόν.
πριν, και μετά!
                                                                  πριν, και μετά
και μετά την πρωινή βροχούλα
Εχω την εντύπωση πως όταν βλέπουμε με τρυφερότητα και καμάρι τα μικρά φυτά να μεγαλώνουν, αρχίζουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερα φαινόμενα της ζωής με τρυφερότητα και περίσκεψη. Και ίσως αυτό μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.
Ο άνθρωπος θα μπορούσε  πιθανότατα να καλύψει τις βασικές διατροφικές του ανάγκες χωρίς να καλλιεργήσει τη γη, απλά συγκομίζοντας και κυνηγώντας. Κάποτε, μάλιστα, έτσι ζούσε. Η καλλιέργεια της γης ενέχει παρατήρηση, φροντίδα, αλληλεπίδραση και νοιάξιμο, και ήταν ένα μεγάλο βήμα στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
Ενας φίλος μας, καλλιεργητής γλυκοπατάτας  στη Λευκάδα, σαν προμετωπίδα στο κτήμα του έχει το εξής: “Η καλλιέργεια της γης καλλιέργεια της ψυχής”.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: