Ημέρα Βιοδυναμική


Σήμερα το μεσημέρι η Κάτια, η Έλενα, ο Ντίνος, ο Φάνης, ο Μάριος, η Ρούλα, η Χρυσούλα, ο Σπύρος και ο Γιώργος (παλαιότερος μαθητής του Μάριου) βρεθήκαμε στο κτήμα και ξεθάψαμε δύο κέρατα 500 (παρατηρήσαμε και συγκρίναμε το δικό μας 500 με το γαλλο-αυστραλέζικο) και θάψαμε 504, παρατηρήσαμε, σκεφτήκαμε και μοιραστήκαμε κάποια πράγματα για τις πολύτιμες τσουκνίδες που ευτυχώς το κτήμα έχει μπόλικες…


Το κέρατο στην κοπριά είχε θαφτεί σε ένα  σημείο του κτήματος όπου το χώμα είναι ιδιαίτερα πλούσιο.  Παρότι έμεινε μέσα στη γη μόνο 5  μήνες, η κοπριά είχε μετουσιωθεί. Σκάβοντας βρήκαμε αρκετούς γεωσκώληκες. Εχοντας θάψει 4 κέρατα, αφήσαμε τα 2 μέσα στη γη να τα βγάλουμε σε ένα μήνα, για να παρατηρήσουμε τη διαφορά στην υφή και την οσμή του περιεχομένου τους.
Αφού αδειάσαμε τα δύο κέρατα σε  ένα βαζάκι, συγκρίναμε το σκεύασμά μας με αντίστοιχο γαλλικής “καταγωγής”: το δικό μας υλικό ήταν πιο αδρό, θύμιζε λιγάκι την υφή των δέντρων που σκίαζαν το σημείο, και παρατηρήσαμε οτι η ελληνική γη είναι μάλλον πιο άγρια και αδρή από τη γαλλική, και ίσως να γεννά (και να χρειάζεται) πιο “ακατέργαστο”, αδρό υλικό…
Το σκεύασμα της τσουκνίδας γίνεται παραδοσιακά (σύμφωνα με τον Στάινερ) το φθινόπωρο. Τσουκνίδα urtica dioica θάβεται για 12 μήνες μέσα σε κάποιο φυσικό υλικό (συνήθως λινάτσα). Σκεφτήκαμε οτι οι βορειοευρωπαίοι έχουν τσουκνίδα όλο το χρόνο, ενώ σε εμάς η τσουκνίδα είναι στην καλύτερη φάση της (δεν πρέπει να έχει ανθίσει) στις αρχές της άνοιξης. Η τσουκνίδες που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν urtica pilulifera και urtica urens (η dioica δεν ευδοκιμεί σε νότια κλίματα).
Ο Αγρός μας είναι πολύ όμορφος, η άνοιξη έχει μπει για τα καλά εκεί.  Κάθε φορά που είμαι εκεί, είναι σαν να βρίσκομαι σε παράλληλο σύμπαν, σε άλλη διάσταση, μακριά απο την σκοτεινιά που έχει πέσει γενικά  πάνω μας.


Η Έλενα βρήκε μια πανέμορφη άγρια ορχιδέα στο κτήμα, και θαυμάσαμε όλοι πώς βρέθηκε εκεί…

Advertisements

One thought on “Ημέρα Βιοδυναμική

Add yours

  1. θα μου επιτρέψετε να προεκτείνω το σχόλιο για την ποιότητα της ελληνικής γης. Η γη της Ελλάδας πιο κοντά στην ιερή περιοχή των μεγάλων Αποκαλύψεων και Αληθειών κράτησε με δυναμισμό τα χαρακτηριστικά των αδρών εγγραφών του Προτύπου. Οι πληθυσμιακές επιμιξίες δεν αλλοίωσαν τα πρότυπα. Μπορεί η Δύση με μια συγχώνευση εκλέπτυνσης να μετέτρεψε τις Αποκαλύψεις σε εύπεπτο υλικό, αλλά στην ελληνική γη θα παραμένει η τραχύτητα των πρότυπων εγχαράξεων. Και μαζί με αυτό το χαρακτηριστικό θα παραμένει και το πρωτότυπο και μοναδικό παράδειγμα για τη Δύση, να μην έχουν παραχωρηθεί τα “Μυστήρια” στην ευτέλιση και στην κατανάλωση της θρησκείας.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: