Πρωτομαγιά

Μια ωραία αρχαία γιορτή, ανάμεσα στην Εαρινή Ισημερία και στο Θερινό Ηλιοστάσιο. Με τον Χριστιανισμό και τις γιορτές του έχουμε οι περισσότεροι ξεχάσει τις παλιές αγροτικές γιορτές της φύσης, που για τις παλιότερες θρησκείες είχαν και σημασία μυστηριακή. Σημασία έχει που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις γιορτάζουμε και σήμερα. Η γιορτή είναι μέσα στη φύση του ανθρώπου, είναι ευκαιρία για παύση από τη δουλειά, ευχαριστία και ευχαρίστηση. Κι εμείς εδώ, όπως έλεγε ένας “συναγρίτης” είμαστε πρώτοι στις γιορτές στα φαγοπότια και στις μουσικές…
Η περσινή μας Πρωτομαγιά είχε κυλήσει πιο οικογενειακά. Είμαστε λιγότεροι, και των περισσοτέρων τα παιδιά είχαν συναινέσει να συμμετέχουν. 

Φέτος, κάποια πράγματα παρέμειναν σταθερά…
Αλλά οι εικόνες μιλούν μόνες τους για ένα άλλου είδους γλέντι…
Πολλοί φίλοι, μουσική, χορός, τραγούδι, και περισσότερα μικρά παιδιά που ανανέωσαν τον πληθυσμό μας!
Οι σαλάτες ήταν παραγωγής μας –  έχοντας εγκαταστήσει τρόπο ποτίσματος από το πηγάδι, φέτος καλλιεργήσαμε περισσότερο τη γη, κι έτσι είχαμε “παραγωγή”. Σπείραμε, ποτίσαμε, συγκομίσαμε λαχανικά και εμπειρίες. Είναι ωραίο να ολοκληρώνονται οι κύκλοι.
Σ’ ένα σημείο στήσαμε ηλιακό φούρνο (τον είχε κατασκευάσει μια “συναγρίτισσα” σε αντίστοιχο εργαστήριο) όπου ψήσαμε ένα νόστιμο μπριάμ!
Από πολύ μικρή θυμάμαι τη γιαγιά μου να φτιάχνει πρωτομαγιάτικο στεφάνι για το σπίτι “για να πάει καλά ο χρόνος”. Δεν το έφτιαχνε για τα παιδιά ή τα εγγόνια της, το έφτιαχνε για το σπίτι και το κρεμούσε στην εξώπορτα μέχρι τις 24 Ιουνίου, οπότε είχε στεγνώσει, και το έκαιγε μαζί με τα ξεραμένα αγριόχορτα. Σήμερα στεφάνια πουλάνε στους δρόμους οι τσιγγάνοι και τα ανθοπωλεία, και τα φτιάχνουν κυρίως τα παιδιά… Αλλά όχι μόνο!
Καλό μας καλοκαίρι
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: