Ισημερίες και Ηλιοστάσια

Στα πλαίσια της εναρμόνισής μας με τους ρυθμούς της γης, στον αγρό γιορτάζουμε τις ισημερίες και τα ηλιοστάσια – άλλοτε με ανοιχτές γιορτές, άλλοτε μεταξύ μας. Οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια σηματοδοτούν τις αλλαγές των εποχών καθώς η γη γυρνά γύρω από τον ήλιο και αλλάζει τη σχέση της μαζί του. Τα παλιά χρόνια που οι άνθρωποι ζούσαν “κοντύτερα” στη γη και τους ρυθμούς της γιόρταζαν τις ημέρες αυτές σαν μέρες καμπής και μετάβασης. 
Απομεινάρια αυτού στην εποχή μας είναι το γεγονός οτι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και τον ΑηΓιάννη τον Κλήδωνα στις ημέρες κοντά στο χειμερινό και θερινό ηλιοστάσιο αντίστοιχα, και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου κοντά στην εαρινή ισημερία. Στη δυτική Ευρώπη γιορτάζουν το Michaelmas (γιορτή του αγίου Μιχαήλ, του αρχαγγέλου, δηλαδή) στις ημέρες της φθινοπωρινής ισημερίας.
Φέτος η φθινοπωρινή ισημερία έπεσε τα ξημερώματα της 23ης Σεπτεμβρίου. Εμείς το γιορτάσαμε το απόγευμα της 21ης…
Ηρθαν φίλοι παλιοί και νέοι, παιδιά από κοινωνικές συλλογικότητες (λαϊκές συνελεύσεις όμορων δήμων), μαζέψαμε αμύγδαλα, φάγαμε λιχουδιές από υλικά του αγρού (γλυκές και αλμυρές κολοκυθόπιτες, κέικ αμυγδάλου, γιαχνί με λαχανικά και μυρωδικά από το χωράφι, τσάι από δικά μας βότανα), και το βραδάκι τραγουδήσαμε παρά την πρώιμη ψύχρα.
Ο περσινός μπερντές του καραγκιόζη (παράσταση του Δημήτρη και της Μάρως “ο καραγκιόζης στον αγρό” στη γιορτή θερινού ηλιοστασίου 2011) έγινε πανώ για μια φωτογραφική “ιστορία” του αγρού και μερικά κείμενα…

Τα παιδιά έκαναν βόλτες και έβρισκαν τη χαρά τους μαζεύοντας αμύγδαλα, τα οποία μάζευαν από τα λιόπανα εκεί που ράβδιζαν οι μεγάλοι.

Σε πολλούς δόθηκε η ευκαιρία να δουν από κοντά το άνθος του ηλιοτροπίου με τους καρπούς του, και να συνειδητοποιήσουν πώς βγαίνουν ακριβώς οι ηλιόσποροι! Ο αγρός μας δίνει την ευκαιρία να ζήσουμε και να παρατηρήσουμε από κοντά το φυτικό βασίλειο, να θαυμάσουμε, να χαρούμε, και  (βιωματικά) να μάθουμε πράγματα που δεν φανταζόμαστε οτι υπάρχουν.
Ο Μάριος μίλησε για τη βιοδυναμική καλλιέργεια, η οποία είναι ο μοναδικός, ίσως, σήμερα, τρόπος να καλλιεργείς τη γη σεβόμενος βαθιά τη φύση και τους συμπαντικούς ρυθμούς – επιλέγοντας να γίνονται οι αγροτικές εργασίες ανάλογα με τη θέση και τους αστερισμούς όπου “βρίσκεται” η σελήνη κάθε φορά… Κάποιος επισκέπτης είπε το ωραίο, “όχι αστικό αγρό αλλά αστρικό αγρό έπρεπε να τον πείτε!”
Advertisements

2 thoughts on “Ισημερίες και Ηλιοστάσια

Add yours

  1. θα φυτεψετε τιποτα λαχανα και κουνουπιδια?θα μπορουσαν οι συνελευσεις αγ παρασκευησ και χαλανδριου να ρθουνε με τσαπες να φυτεψουνε τα λαχανα ή οτι αλλο μπορει να φυτευτει φθινοπωριατικα

    Like

  2. έχουμε ήδη φυτέψει λάχανα και κουνουπίδια, και φυσικά θα θέλαμε να φυτέψουμε κι άλλα, και να έρθουν παιδιά από τις συνελεύσεις, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει ουσιαστικό ενδιαφέρον (δεν μπήκαν στη λίστα ενδιαφερομένων για τον αγρό που φτιάξαμε μετά τη γιορτή της ισημερίας)

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: