"Τσάι και αντιπάθεια"

Εδώ και κάποιο καιρό, τα περσινά μας μπρόκολλα (που ξαναβγήκαν δριμύτερα φέτος!) είχανε πιάσει κάμπιες…

Μεγάλες αδηφάγες κάμπιες, οι οποίες κάποια στιγμή μεταμορφώνονται σε λευκές πεταλουδίτσες, Πιερίδες. Οι συγκεκριμένες λατρεύουν τα λάχανα, κουνουπίδια, και μπρόκολα, και στην ανάγκη μπορεί να φάνε και καμιά ρόκα (αλλά τους πέφτει πικρή, ειδικά η άγρια που έχουμε στον αγρό!). Ψάξαμε πολύ να βρούμε τι να κάνουμε, και καταλήξαμε να απομακρύνουμε μηχανικά (δηλ. με το χέρι!) όσες μπορούσαμε… Αλλά επειδή την επομένη τα κουνουπιδολάχανά μας ήταν πάλι γεμάτα, και κινδυνεύαμε να  τα χάσουμε όλα, τους φτιάξαμε ένα τσάι πικρό και φαρμακερό! Αψιθιά.
H αψιθιά (artemisia absinthium) ευτυχώς υπάρχει στη σπείρα των βοτάνων μας, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε λόγο (ή ευκαιρία) να το χρησιμοποιήσουμε. Είναι ένας ασημί θάμνος με χαρακτηριστικό (όχι πολύ ευχάριστο) άρωμα. Ως βότανο είναι από τα πιο πικρά (“άψινθος”),  σε μικρές δόσεις βοηθά στην καταπολέμηση των εντερικών παρασίτων, και από αυτό έφτιαχναν το γνωστό αψέντι – το ποτό με το οποίο μεθούσαν οι καλλιτέχνες στο Παρίσι του 19ου αιώνα.
Την αψιθιά την κάναμε ένα δυνατό πικρό τσάι (η αναλογία που ακολουθήσαμε είναι: 1 κιλό φρέσκου βοτάνου σε 10 λίτρα νερό – και αν είχαμε ξεράνει το βοτάνι, θα ήταν 100 γραμμάρια αποξηραμένου βοτάνου σε 10 λίτρα νερό) και με αυτό ψεκάσαμε τα λάχανά μας. Η οδηγία λέει οτι πρέπει να ψεκαστούν 3 φορές ανά δύο μέρες. 
Η αλήθεια είναι πως δεν με χαροποιεί ούτε να πολεμώ ούτε να “καταπολεμώ”, μια που όλα τα πλάσματα που μας περιβάλλουν έχουν δικαίωμα στη ζωή και θέση στο οικοσύστημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αφήσαμε 2-3 μπρόκολλα να φαγωθούν από τις πιερίδες, αλλά θέλουμε κι εμείς να φάμε λάχανα! Είναι κι αυτό μέσα στα πλαίσια της οικολογικής ισορροπίας…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: