Φυτεύσεις και σκέψεις

Μετά τη γιορτή της Φθινοπωρινής Ισημερίας αρκετοί νέοι άνθρωποι δήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στην καλλιεργητική μας ομάδα, και είμαστε πολύ χαρούμενοι μ’ αυτό. Μέσα στην πόλη, όμως, με πρόγραμμα πολυάσχολο, και αποστάσεις απαγορευτικές, λίγοι τελικά μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της γης για φροντίδα και αφιέρωση. 
Προσπαθώντας να καλλιεργήσουμε τη γη με σεβασμό (συλλογικά πειραματιζόμενοι, χωρίς αυστηρές δομές οργάνωσης, βασιζόμενοι/ες στις πρωτοβουλίες και τη διάθεση του καθενός/καθεμιάς μας) διαπιστώνουμε οτι δεν είναι ούτε εύκολο ούτε απλό. Χρειάζονται γνώσεις και αφιέρωση, και δουλειά. Αρκετή δουλειά, θα έλεγα. Χρειάζονται μάτια, καρδιά, νους, και χέρια.
Μάτια, για να παρατηρήσεις: χωρίς παρατήρηση δεν μαθαίνεις τίποτα, ειδικά στη φύση (και για τη φύση)

Καρδιά για να αγαπήσεις αυτό που παρατηρείς…

Νου για να καταγράφεις και να συνδυάζεις τις γνώσεις και τις πληροφορίες που παίρνεις, και χέρια για να εργάζεσαι (ναι, θέλει σκάψιμο, πότισμα, ξεβοτάνισμα, στήριξη των φυτών, λίπανση, εδαφοκάλυψη, γύρισμα το κομπόστ, σπορά, μεταφύτευση, διαχείριση των ασθενειών…). Δεν είναι και λίγα! Συνεκτιμώντας όλα αυτά που χρειάζονται για να παράξεις (έστω λίγη από) την τροφή σου χωρίς επικίνδυνες χημικές ουσίες, αρχίζεις αναπόφευκτα να εκτιμάς (όλο και περισσότερο) τη δουλειά των αγροτών/βιοπαραγωγών, και βλέπεις αλλιώτικα τα φρούτα και τα ζαρζαβατικά που αγοράζεις από το μανάβη. 

Στο μεταξύ είμαστε άνθρωποι με τα καλά μας και τα στραβά μας, και συμφωνούμε, διαφωνούμε, προβληματιζόμαστε, μας βγαίνει ο καλός και ο κακός μας εαυτός… Οπότε μαζί με την καλλιέργεια των ζαρζαβατικών καλλιεργούμε παράλληλα και τις μεταξύ μας σχέσεις. Σχεδιάζουμε, αποφασίζουμε, αξιολογούμε, χαιρόμαστε και θρηνούμε, αλληλοπαινευόμαστε και αλληλοκατηγορούμαστε – όπως συμβαίνει σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Αλλο ένα πράγμα που δεν είναι ούτε εύκολο ούτε απλό. Δοκιμαζόμαστε και δοκιμάζουμε μεθόδους, τρόπους, και τεχνικές, όπως ακριβώς και στην καλλιέργεια της γης.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: