Η Νέα Γουινέα συναντά τον Αστικό Αγρό!

Χτες το απόγευμα η Φωτεινή Γεωργούση (συνιδρύτρια της Νέας Γουινέας και δασκάλα βοτάνων) ήρθε στον Αγρό μας να κάνει μια εισαγωγή στη βοτανοθεραπεία. Αφού έγινε ένας κύκλος μοιράσματος μεταξύ των συμμετεχόντων σχετικά με το αν και πώς χρησιμοποιούμε βότανα, η Φωτεινή έκανε μια σύντομη παρουσίαση της Νέας Γουινέας (που δεν βρίσκεται στην Ινδονησία αλλά στο Παγκράτι), μοίρασε βιβλιαράκια “Για την Αυτοδιαχείριση της Υγείας”, και μας μίλησε για τη θεραπευτική με τα φυτά.

Μια πολύ σύντομη περίληψη των όσων μας είπε είναι τα εξής.

Για την ενίσχυση των μηχανισμών αυτορρύθμισης ή φιλτραρίσματος του οργανισμού του από τοξικές ουσίες, ο άνθρωπος από την αρχή της ζωής του επάνω στον πλανήτη χρησιμοποιούσε τα δώρα του φυτικού βασιλείου (οργανικά φυτικά παρασκευάσματα), τα οποία – σε αντίθεση με τις συνήθως ανόργανες ουσίες της συμβατικής θεραπευτικής – μπορούν να αποτελέσουν φάρμακα (αλλά και δηλητήρια ή και παραισθησιογόνες ουσίες). 

Χρησιμοποιούμε στη βοτανοθεραπεία, άλλοτε ολόκληρο το φυτό (π.χ. τσουκνίδα), άλλοτε το ρίζωμα (π.χ. τζίντζερ), άλλοτε ολόκληρο το υπέργειο τμήμα (π.χ. χρυσόβεργα), άλλοτε συγκεκριμένα μέρη του υπέργειου τμήματος (π.χ. βαλσαμόχορτο).

Μπορούμε, επίσης να χρησιμοποιήσουμε συνδυασμούς – μείγματα περισσότερων του ενός βοτάνων, με την έννοια της συνέργειας, για να έχουμε ενισχυμένα αποτελέσματα (π.χ. σε αναιμίες, αλλεργίες, δερματοπάθειες κλπ).
Στη βοτανοθεραπευτική συχνά παρατηρούμε πολυθεραπευτική δράση, επειδή τα περισσότερα περιέχουν πολλές ουσίες μαζί, οι οποίες δρουν βοηθώντας η μία την άλλη.
Έχουμε βότανα θεραπευτικά με γρήγορο αποτέλεσμα, όπως και βότανα αποτοξινωτικά ή τονωτικά, των οποίων το αποτέλεσμα αργεί να  γίνει αντιληπτό.
Παρασκευάζουμε βότανικά σκευάσματα παίρνοντας από τους φυτικούς οργανισμούς (με ειδικές τεχνικές και προϋποθέσεις λήψης) τα απαραίτητα προϊόντα (φύλλα, ρίζες, άνθη) και έπειτα με κατάλληλη επεξεργασία (π.χ. ξήρανση, κονιοποίηση, διάλυση κλπ) έχουμε τα φαρμακευτικά προϊόντα σε μορφή εγχύματος, λαδιού, βάμματος, αφεψήματος, σιροπιού κ.ο.κ.

Πιστεύοντας στην έννοια της αυτοδιαχείρισης της υγείας (και της ζωής μας γενικότερα), η Φωτεινή μοίρασε φυτάκια που είχαν καρτελλάκια με τα λατινικά τους ονόματα, με την προοπτική να τα καλλιεργήσουμε (και να κρατήσουμε το σπόρο) και παρέπεμψε τους συμμετέχοντες στη βάση δεδομένων http://www.pfaf.org/user/default.aspx προκειμένου να μάθει ο καθένας μόνος του πώς ακριβώς καλλιεργείται και σε τι χρησιμεύει το φυτάκι που διάλεξε. Είναι εκείνη η μορφή της εκπαίδευσης που δεν “δίνει μασημένη τροφή” αλλά ενθαρρύνει τον πειραματισμό και την αυτομόρφωση! Οταν πια νύχτωνε, οι συμμετέχοντες έφυγαν από τον αγρό με φυτάκια και δουλειά για το σπίτι: όσοι ανταποκριθούν σ’ αυτή την πρόκληση (και όσο ανταποκριθούν) ξεκινούν μια συναρπαστική πορεία μαθητείας στον κόσμο των θεραπευτικών φυτών.

Ευχαριστούμε τη Φωτεινή και τη Νέα Γουινέα!

Η Ομάδα του Αγρού

Advertisements

3 thoughts on “Η Νέα Γουινέα συναντά τον Αστικό Αγρό!

Add yours

  1. μα το έβαλα σε όλα τα κοινωνικά μύδια τόσες φορές!
    (μη σε νοιάζει, θα ξαναγίνουν τέτοια κι άλλα!)

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: