Καλοκαιρινές Συναντήσεις

Απόψε μας επισκέφθηκαν η Νέρεα και ο Κόι από τη Μαδρίτη. Δυό νέα παιδιά που συμμετέχουν σε έναν κοινοτικό αστικό κήπο  στην πόλη τους ήρθαν στην Ελλάδα να συναντήσουν τους ανθρώπους που καλλιεργούν μέσα στην πόλη. Μοιραστήκαμε μαζί τους την εμπειρία μας των δυόμιση χρόνων στον αγρό, και τα σύκα μας που ωρίμασαν γλυκά.
Στην Θεσσαλονίκη συνάντησαν τους Περ(ιαστικούς) Κα(λλιεργητές) στο Στρατόπεδο Καρατάσου, στην Αθήνα συνάντησαν τα παιδιά του Ελεύθερου Αγρού (στο Πάρκο Τρίτση), του Αγρού Ελληνικού, του Πάρκου Ναυαρίνου, του Βοτανικού, θα συναντήσουν τους Αγρόσχολους (του συλλόγου Βριλησσός), και άλλους. Λένε να ξαναπάνε βόρεια, ίσως να φτάσουν και μέχρι το Παρανέστι, να γνωρίσουν το θρυλικό Πελίτι… Ενα μικρό ταξίδι γεμάτο ανθρώπους, κήπους, και εικόνες. Και πολλή αισιοδοξία.
Ανταλάσσοντας εμπειρίες, μάθαμε οτι και στην Ισπανία η αστική καλλιέργεια (με τη μορφή κοινοτικών αγρών και κήπων) άνθισε τα τελευταία 3-4 χρόνια. Οι περισσότεροι κήποι είναι καταλήψεις δημοτικής γης και καλλιεργούνται από ομάδες. Τους κήπους αυτούς επισκέπτονται σχολεία της περιοχής, γίνονται απογευματινές συναντήσεις και βραδινά γεύματα (με τα προϊόντα που παράγονται).  Ο κάθε αστικός κήπος έχει το δικό του μπλογκ. Οι κήποι είναι “συνδεδεμένοι” σε ένα δίκτυο, και αυτό τους βοηθάει όταν παίρνουν χώμα ή κοπριά, για παράδειγμα, γιατί μπορούν να μοιραστούν τα έξοδα (να μια ωραία ιδέα και για μας εδώ).
Μιλήσαμε για την αντίσταση μέσα από την καλλιέργεια της τροφής, για την επανάσταση στους δρόμους και στις ομάδες αλληλεγγύης, για το πώς οι πολίτες αντιμετωπίζουν την κρίση εκεί και εδώ, και διαπιστώσαμε οτι έχουμε πολλά κοινά. Δεν είναι τυχαίο οτι τα παιδιά αυτά διάλεξαν να ξεκινήσουν την μικρή τους έρευνα για την αστική καλλιέργεια από την Ελλάδα.

Advertisements

4 thoughts on “Καλοκαιρινές Συναντήσεις

Add yours

  1. τις συναντήσεις τους οι ισπανοί τις κανόνισαν προσωπικά μαζί μας και με κάθε αστο-κηπουρό… αλλά εάν θέλετε να επισκεφθείτε τον αγρό μας είστε ευπρόσδεκτοι – Πέμπτες απόγευμα είμαστε εκεί!

    Like

  2. Καλημέρα σας!

    Υπάρχει κάποιο τηλέφωνο ή email που μπορούμε να επικοινωνήσουμε?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: