Διαρκής Καλλιέργεια μέσα στην πόληΗ Διαρκής Καλλιέργεια – Permaculture – (ή Αειφόρος Καλλιέργεια, ή ακόμα και Αει-Καλλιέργεια, ή και απλά “περμακουλτούρα”) είναι μια μέθοδος σχεδιασμού του ανθρώπινου ενδιαιτήματος, της ζωής μας της ίδιας, που βασίζεται επάνω σε αρχές: αρχές ηθικής (φροντίδα στη γη, φροντίδα στον άνθρωπο και δίκαιη κατανομή) και αρχές σχεδιασμού παρμένες από την παρατήρηση της φύσης.

Είναι μια μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σύστημα που θα ήθελε να λειτουργήσει ο άνθρωπος, από έναν κήπο ή ένα αγρόκτημα, μέχρι το σπίτι ή το σχολείο. 
Αρχικά η μέθοδος αυτή
 χρησιμοποιήθηκε (και ακόμα χρησιμοποιείται) κατά κύριο λόγο στον σχεδιασμό αγροκτημάτων, αλλά τα τελευταία χρόνια οι σχεδιαστικές και οι ηθικές της αρχές αξιοποιούνται και στον σχεδιασμό άλλων συστημάτων (στο “κίνημα μετάβασης”, στις σύγχρονες οικο-κοινότητες, σε εναλλακτικές τράπεζες, σε συστήματα ανταλλαγής και αλληλεγγύης, κ.α.)
Σε ένα επίπεδο η Διαρκής Καλλιέργεια μιλά για φυτά, ζώα, ανθρώπους, κτίρια, δομές (επικοινωνία, νερό, ενέργεια). Δεν μιλά όμως για αυτά καθαυτά τα πράγματα, αλλά για τις μεταξύ τους σχέσεις – πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε τέτοιες σχέσεις μεταξύ τους στον χώρο που διαθέτουμε, ώστε να φτιάξουμε συστήματα που να είναι αφενός βιώσιμα οικονομικά και αφετέρου ευεργετικά για το περιβάλλον.


Στον Αγρό μας θα γίνουν 4 δίωρα μαθήματα, αρχίζοντας την πρώτη Τετάρτη του Σεπτεμβρίου (4/9/13) και συνεχίζοντας τις επόμενες 3 Τετάρτες, 6-8μμ.

Τα μαθήματα θα είναι βιωματικά και διαδραστικά.


Θα καλυφθούν (εν συντομία)
α. το θεωρητικό υπόβαθρο (οι αρχές σχεδιασμού, κτλ)
β. πρακτικές εφαρμογές (δημιουργία λαχανόκηπου χωρίς σκάψιμο, εφαρμογές μέσα στο σπίτι, ανακύκλωση)
γ. η έννοια της αυτοδιαχείρισης της τροφής, της ενέργειας, και της υγείας

Στόχος των μαθημάτων αυτών είναι οι συμμετέχοντες να πάρουν εργαλεία σκέψης και ιδέες δράσης ώστε να μπορέσουν να ζήσουν μια ζωή μεγαλύτερης αφθονίας, ενσυναίσθησης, και αυτάρκειας.

Κόστος: ελάχιστη συμμετοχή 5 ευρώ το μάθημα

Φέρτε την πτυσσόμενη καρεκλίτσα σας (ή μια μικρή κουρελού) και το φλυτζάνι σας. Θα σας κεράσουμε τσάι από τα βότανα του αγρού μας!


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: