Ο Κηπουρός της Φυλακής

Η Ρόζα Λούξεμπουργκ φύτευε λουλούδια έξω από το κελλί της. Το ίδιο έκανε και ο Νέλσον Μαντέλα. Γράφει στην αυτοβιογραφία του “Long Walk to Freedom”:

“H Βίβλος λέει οτι οι κήποι προϋπήρχαν των κηπουρών. Αυτό δεν ίσχυε για το Πόλσμορ, όπου καλλιεργούσα τον κήπο, και αυτό έγινε μία από τις πλέον αγαπημένες μου ασχολίες. Ηταν ο τρόπος μου να δραπετεύω από τον τσιμεντένιο μονοκόματο κόσμο που μας περιέκλειε. Αφού παρατήρησα μέσα σε λίγες εβδομάδες όλο τον άδειο χώρο που είχαμε στην ταράτσα του κτιρίου, και το πώς λουζόταν στο φώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αποφάσισα να ξεκινήσω ένα μποστάνι, και πήρα τη σχετική άδεια από τον αρχιφύλακα.

Κάθε πρωί, έβαζα ένα ψάθινο καπέλο και σκληρά γάντια, και δούλευα στον κήπο για δύο ώρες. Κάθε Κυριακή έδινα λαχανικά στην κουζίνα της φυλακής για να μαγειρέψουν ένα ιδιαίτερο γεύμα στους κρατούμενους του κοινού ποινικού δικαίου. Επίσης έδινα κάμποση από τη σοδειά μου στους δεσμοφύλακες, που έφερναν ειδικά σακούλια για τα φρέσκα ζαρζαβατικά τους.

Ο κήπος ήταν ένα από τα ελάχιστα πράγματα στα οποία μπορούσες να έχεις κάποιον έλεγχο μέσα στη φυλακή. Το να φυτεύεις ένα σπόρο, να τον παρακολουθείς να μεγαλώνει, να τον φροντίζεις, και μετά να συγκομίζεις τους καρπούς του μου έδινε μία απλή αλλά διαρκή ευχαρίστηση.

Κατά κάποιον τρόπο μέσα από τον κήπο έβλεπα μεταφορικά κάποιες όψεις της ζωής μου. Ενας ηγέτης πρέπει να φροντίζει τον δικό του κήπο: κι αυτός σπέρνει σπόρους, και μετά παρατηρεί, καλλιεργεί, και συγκομίζει τα αποτελέσματα. Οπως και ο κηπουρός, ο ηγέτης παίρνει την ευθύνη γι αυτό που καλλιεργεί. Πρέπει να έχει το νου του στη δουλειά του, να φροντίζει να απωθεί τους εχθρούς, να συντηρεί αυτό που μπορεί να συντηρηθεί, και να αποβάλει αυτό που δεν έχει ελπίδες να πετύχει.”

Καλό ταξίδι, Τάτα Μαντίμπα. Θα σε θυμόμαστε πάντα, σπέρνοντας τους σπόρους και συγκομίζοντας τους καρπούς της ελευθερίας μας.

http://www.nelsonmandela.org/publications/entry/a-prisoner-in-the-garden

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: