Δεκέμβρης

Βρεθήκαμε και πάλι την καθιερωμένη μας “δεύτερη Τρίτη”, η “πυρηνική” ομάδα του Αγρού, για να τα πούμε, να περπατήσουμε μία βόλτα το χωράφι, να πιούμε ένα τσάι όλοι μαζί. Εκανε κρύο, σήμερα, και ήταν αδύνατον να καθίσουμε έξω, και τα φυτά μας έμοιαζαν μάλλον να κοιμούνται. Τους χειμωνιάτικους μήνες οι συναντήσεις μας έχουν περισσότερο τον χαρακτήρα του να ανταλλάξουμε συναισθήματα, σκέψεις, ιδέες, και (φυσικά) τα νέα μας, παρά να προγραμματίσουμε εργασίες για το 15μερο.
Η ομάδα μας σήμερα αποτελείται από έναν πυρήνα 8 ανθρώπων, και οποιονδήποτε άλλον έχει την καλή διάθεση να έρθει να συμμετέχει σε εργασίες. Εδώ και ένα περίπου μήνα, στον αγρό μας συμμετέχει η ομάδα κηπουρικής της “Φυλής των Φίλων”: άνθρωποι πρόθυμοι, αξιόλογοι, και αλληλέγγυοι, που μετά από μια πρώτη βασική ενημέρωση περί φυτών και χώματος, αγκάλιασαν τον αγρό μας με ζήλο! Είναι χαρά μας να τους έχουμε μαζί μας.
Τον χειμώνα που η γη κυοφορεί τη νέα ζωή, κυοφορούνται και τα σχέδια των ανθρώπων. Πολλές ιδέες συλλαμβάνονται, συζητιούνται, και περιμένουμε να δούμε εάν τελικά θα βλαστήσουν και θα καρποφορήσουν. Κάθε ομάδα είναι ένα τέτοιο φυτώριο ιδεών και δράσεων. Από παλιά σκεφτόμαστε να κάνουμε τον αγρό ένα “εναλλακτικό” εκπαιδευτικό κέντρο, όπου να γίνονται μαθήματα διαφόρων ειδών, να δεχόμαστε ομάδες και σχολεία, και να κάνουμε πολλές γιορτές. Η εμπειρία όλων μας είναι οτι η βιωματική εκπαίδευση “στο πεδίο” δίνει αληθινή χαρά και γνώση που δεν ξεχνιέται (μια που δεν είναι μόνο εγκεφαλική), και χαιρόμαστε για οτιδήποτε γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή!
Εκτός από την θεωρία και την πρακτική της Διαρκούς Καλλιέργειας (περμακουλτούρας), την οποία σκεφτόμαστε να συνεχίσουμε πάλι από την άνοιξη, και κάποια μαθήματα για βότανα και ανθοϊάματα, σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε και κάποια μαθήματα “κύκλου” – ο “κύκλος” είναι ο “δρόμος του συμβουλίου” – όπου οι συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έναν πανάρχαιο τρόπο συνδιαλλαγής και λήψης αποφάσεων (όπου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουν οι άνθρωποι από καρδιάς και όλες οι φωνές ακούγονται εξίσου). Θεωρούμε οτι πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο άμεσης δημοκρατίας, το οποίο έχουμε ανάγκη στις μέρες μας όσοι πάμε να οικοδομήσουμε έναν νέο κόσμο.
Στο μεταξύ, αυτό το Σάββατο είναι το Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Δώδεκα το μεσημέρι θα συναντηθούμε για δουλειά, κρασάκι, και ότι προκύψει!
(Περισσότερα για το Χειμερινό Ηλιοστάσιο σε επόμενη ανάρτηση)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: