Η γεωργία και το ιερό

Στα αρχαία χρόνια η γεωργία ήταν πολύ στενά συνδεδεμένη με το ιερό…

Αζτέκα που ευλογεί φυσώντας τους σπόρους του καλαμποκιού

Αν ψάξουμε να διακρίνουμε την πηγή των παραδόσεων αυτών, ανακαλύπτουμε ότι οι άνθρωποι των αρχαίων πολιτισμών βίωναν τον φυσικό κόσμο πολύ διαφορετικά από ότι εμείς. Εκεί που σήμερα μπορεί να βλέπουμε, λόγου χάρη, απλά ένα φυτό καλαμποκιού (ψηλός κορμός, μουστάκια, φύλλα, σπυριά, λοφίο, κτλ) εκείνοι έβλεπαν τον σώμα ενός πνευματικού όντος που ένιωθαν ότι είχε τις απόλυτες ιδιότητες και χαρίσματα αυτού του συγκεκριμένου είδους φυτού. Αυτά τα πνευματικά όντα προικοδοτούσαν όλα τα πλάσματα και ολόκληρη τη δημιουργία με μία ιδιαίτερη αξιοπρέπεια και χάρη.

Αρα δεν ήταν αρκετό για τους αρχαίους και τους ιθαγενείς λαούς να σπείρουν απλά ένα σπόρο καλαμποκιού την σωστή εποχή και στο σωστό χώμα και μετά να καλλιεργήσουν το φυτό κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του έως τη συγκομιδή. Η καλλιέργεια του καλαμποκιού περιλάμβανε ειδικές προσευχές και τελετές που θα προσκαλούσαν το πνευματικό όν του καλαμποκιού να συμμετέχει στην ανάπτυξη των φυτών και έτσι να ευλογήσει τους ανθρώπους με την ακτινοβόλα ομορφιά της και τις υγειοποιές δυνάμεις της.

(από τον Ρόμπερτ Κάρπ της Ενωσης Βιοδυναμικής γεωργίας και Κηπουρικής ολόκληρο το άρθρο εδώ:  http://tinyurl.com/mkw2b49 )


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: