Τα νέα του Ιανουαρίου

Φέτος το χειμώνα έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε την κηπουρική ομάδα της “Φυλής των Φίλων”, η οποία έχει τη δική της δυναμική, και το δικό της ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της γης. Ετσι, συχνά-πυκνά, τις Τρίτες και τα Σάββατα ο Αγρός γεμίζει με ανθρώπους που εκπαιδεύονται βιωματικά στην κηπουρική.

Τα σποράκια του μαρουλιού μας ήρθαν από την Κοζάνη, από τον καλλιεργητή (και φίλο της “Φυλής”) Στάθη Αμαραντίδη, και σπάρθηκαν στην Γέμιση της σελήνης του Δεκεμβρίου σε ένα σπορείο από φελιζόλ (που μάλλον παλιά φιλοξενούσε ψάρια κάποιου ψαρά!). Πιστοί στις αρχές της Διαρκούς Καλλιέργειας (Περμακουλτούρας),  για τη μεταφύτευση/αραίωση των νεαρών φυτών χρησιμοποιήσαμε δοχεία που είχαν άλλη πρότερη χρήση: χάρτινα κουτιά γάλατος, πλαστικά δοχεία τροφίμων που διαφορετικά θα πετιόνταν στα σκουπίδια, ένα αναποδογυρισμένο κουτί από μωρομάντηλα, κ.α. Το κοσκινισμένο χώμα από τη χαρουπιά μας εμπλούτισε το μείγμα στο οποίο μεταφυτεύτηκαν τα μαρουλάκια, μια που είναι πλούσιο σε άζωτο και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Μέσα στον Γενάρη μας επισκέφθηκε επίσης η ομάδα Αστρονομίας του 4ου Λυκείου Αγίας Παρασκευής. Ηταν η πρώτη φορά που μας επισκέφθηκε σχολική τάξη, και το χαρήκαμε πολύ! Ακολουθώντας την έμπνευση της καθηγήτριάς τους κ. Τζοβαρίδου, τα παιδιά ήρθαν στον Αγρό να ακούσουν το πώς οι αστρονομικές συνθήκες επηρεάζουν την καλλιέργεια της γης, και να δούν το ζωντανό παράδειγμα ενός γεωπόνου που ακολούθησε την καρδιά του και ασχολήθηκε με μία γεωργία αληθινά φιλική προς το περιβάλλον.
Με τη βοήθεια ενός μήλου, ενός πορτοκαλιού, και ενός λεμονιού αναπαραστήθηκε η περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο και της σελήνης γύρω από τη γη, και εξηγήθηκε ο ένας από τους τρείς κύκλους της σελήνης (το “γέμισμα” και το “άδειασμα”). Τα παιδιά άκουσαν και για τους άλλους τρείς κύκλους, και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πέρασμα της σελήνης από τον ζωδιακό. Η επίσκεψή τους ολοκληρώθηκε με μία βόλτα μέσα στον αγρό, όπου έμαθαν για το πώς τα ψυχανθή δεσμεύουν άζωτο από την ατμόσφαιρα, την ευεργετική επίδραση του χώματος στον ανθρώπινο ψυχισμό, και άλλα. Η εφηβεία είναι μία εποχή σποράς μέσα στον κύκλο της ζωής του ανθρώπου, και ελπίζουμε κάποιοι από τους σπόρους που έπεσαν στο νου και στην καρδιά των παιδιών αυτών, κάποτε να βλαστήσουν!
Η φετινή βασιλόπιττα της “Φυλής των Φίλων” ήταν μία γλυκειά κολοκυθόπιττα από κολοκύθα του Αγρού, και κόπηκε το Σάββατο με ωραίο κρασάκι!
Μετά την κοπή της νόστιμης πίττας, στον Αγρό έγινε ένα πρακτικό εργαστήριο βιοδυναμικής. Οι συμμετέχοντες έμαθαν για την ενδυνάμωση του “κάτω πόλου” του φυτού, δηλαδή της γης, με τη βοήθεια του σκευάσματος ΒΔ500 (κοπριά στο κέρατο). Εγινε εκτενής αναφορά στους μικρο-οργανισμούς που εργάζονται μέσα στο χώμα, και στο ρόλο και τις ιδιότητες του νερού. Οσοι έμειναν μέχρι το τέλος είχαν την ευκαιρία να αναδεύσουν το σκεύασμα, πράγμα που είναι μία εμπειρία από μόνο του (μικρή ποσότητα “μεταστοιχειωμένης” κοπριάς αναδεύεται – δυναμοποιείται – με νερό επί μία ώρα, με συγκεκριμένο τρόπο, δημιουργώντας στροβίλους). Το τελικό “μείγμα” κατόπιν ψεκάστηκε στο χωράφι, με ειδική έμφαση στα σημεία που υπάρχουν και προγραμματίζονται καλλιέργειες, προκειμένου να δώσει ώθηση στους μικρο-οργανισμούς να δημιουργήσουν χούμο.
Ο Αγρός μας συμμετείχε και προσέφερε σπόρους κατηφέ και καλέντουλας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα στις 20 Ιανουαρίου, με την αφορμή της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης για την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το φυτογενετικό υλικό.
Advertisements

One thought on “Τα νέα του Ιανουαρίου

Add yours

  1. Αισιόδοξα ελπίζω, ότι οι φίλοι των φίλων και οι άλλοι φίλοι μας θα μείνουν κοντά μας. Πέρα, όμως, από αυτό πλουτίζουν τη βασική μας εκπαίδευση στις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι η εκπαίδευση που ξεπερνάει το προσδοκώμενο από μια καλλιέργεια της Γης και πραγματοποιεί βιωματικά το δεύτερο ηθικό αξίωμα της περμακουλτούρας, την καλλιέργεια της ψυχής.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: