Μιλάμε για τους σπόρους

Σήμερα, μαζί με το Δίκτυο Δρυάδες, μαζευτήκαμε στον αγρό μας για να μιλήσουμε για τους σπόρους: τους άγριους, τους παραδοσιακούς, τους υβριδικούς, και τους μεταλλαγμένους! Ο Μάριος, ο Βασίλης, και η Μαρίνα μας είπαν πολλά ωραία και χρήσιμα πράγματα για τη σημασία των παραδοσιακών σπόρων, για τις ντόπιες ποικιλίες και πώς προέκυψαν, για τη νέα σπορονομοθεσία, για το πώς κρατάμε σπόρο, και για το τι χρειάζεται ο σπόρος για να βλαστήσει…
Στο εργαστήριο αυτό, εκτός από τους ενήλικες συμμετέχοντες ήταν και αρκετά παιδιά (εντός και εκτός κοιλιάς) με τις μαμάδες τους, τα οποία έπαιζαν και εξεερευνούσαν τον αγρό καθώς οι μεγάλοι μιλούσαν, αλλά μόλις ήρθε η ώρα να βάλουμε χώμα στα κυπελλάκια να σπείρουμε σποράκια, συμμετείχαν με ενθουσιασμό!

Εκτός από το πώς κρατάμε σπόρο, ο Μάριος μας μίλησε για το πώς πεθαίνει ο σπόρος για να γεννηθεί ένα νέο φυτό, και για τις 4 συνθήκες  που βοηθούν έναν σπόρο να βλαστήσει: την ποιότητα του ίδιου του σπόρου (γι αυτό σκεφτόμαστε καλά από ποιό καρπό θα πάρουμε σπόρο), το χώμα (το υπόστρωμα) το οποίο τον υποδέχεται, τον ίδιο τον άνθρωπο που τον σπέρνει (το “καλό χερικό” που λέγανε παλιά), και την ώρα που σπέρνεται (την εποχή, τη θέση και τη σχέση της σελήνης).
Ο αγρός μας είχε φορέσει τα γιορτινά του: όλες οι αμυγδαλιές ήταν ανθισμένες, στον αέρα αιωρείτο ένα σχεδόν ανεπαίσθητο άρωμα ανθέων, και φεύγοντας (όταν είχε πλέον νυχτώσει) τα πεσμένα λευκά και ροζ πέταλα από τα άνθη ήταν ένα μοναδικό θέαμα στην είσοδο του αγρού.

Η σημερινή μέρα που έγινε το εργαστήριο ήταν η καταλληλότερη μέρα μέσα στον Φεβρουάριο για σπορά καρποφόρων φυτών (μία μέρα πριν την πανσέληνο, καθοδική σελήνη στον Λέοντα).
Σε δύο περίπου μήνες θα κάνουμε άλλο ένα εργαστήριο σχετικά με τη μεταφύτευση των μικρών φυτών. Μείνετε συντονισμένοι!

Advertisements

One thought on “Μιλάμε για τους σπόρους

Add yours

  1. Ήταν πολύ ωραία στον Αγρό .Ευχαριστούμε για την φιλοξενία και και για όσα ωραία ειπώθηκαν!!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: