Καλό Πάσχα!

Την άνοιξη τη γιορτάζουμε με πολλούς τρόπους, και σε πολλές φάσεις! Η άνοιξη είναι η εποχή εκείνη που μας δίνει ελπίδα και ανακούφιση οτι η ζωή δεν τελειώνει (με το χειμώνα), οτι η ζωή είναι κύκλος και δεν τελειώνει ποτέ.Το Πάσχα είναι η γιορτή των Χριστιανών, που γιορτάζουν το πέρασμα από το θάνατο στην ζωή μέσω της ανάστασης του Χριστού. Πάσχα (από το εβραϊκό πεσάχ) σημαίνει πέρασμα, εξάλλου.
Σε άλλους τόπους και άλλους καιρούς γιόρταζαν τη Θεά της γονιμότητας και της ζωής Ιστάρ (στη Μεσοποταμία) και Οστάρα (στην κέλτικη παράδοση), που τα ονόματά τους συγγενεύουν με την αγγλική λέξη Easter (και την ελληνική λέξη οίστρος). Οπως και να ‘χει, άνοιξη σημαίνει ζωή, γονιμότητα, γιορτή!
Υπάρχει μέσα στα ιερά μας κείμενα (Καινή Διαθήκη) αλλά και όλοι μάλλον το γνωρίζουμε οτι για να γεννηθεί ένα νέο φυτό πρέπει ο σπόρος να πεθάνει πρώτα μέσα στη γη. Αυτός ο θάνατος του σπόρου δημιουργεί μία μικρή κοσμογονία καθώς μέσα στην υγρασία του εδάφους και με τις δυνάμεις που λειτουργούν, το σπέρμα χάνει το σχήμα και τη μορφή του, γίνεται μία μικρή μάζα χάους, για να επανασυγκροτηθεί στη νέα μορφή: ρίζα και βλαστός, και νέα φύλλα.
Ετσι λοιπόν, τα σποράκια μας βλάστησαν και έγιναν φυτάκια, και τις ημέρες που πέρασαν φυτεύτηκαν με πολλή αγάπη στα παρτέρια του αγρού μας, για να δώσουν τα άνθη και τους καρπούς τους. Κολοκύθες, ηλίανθοι, καλαμπόκια, κολοκυθάκια, ντοματιές, μελιτζάνες μέχρι στιγμής, και έπονται κι άλλα! 
Εκτός όμως από τους υλικούς σπόρους που φυτέψαμε, λέμε να σπείρουμε κι άλλους! Για το λόγο αυτό θα ξεκινήσουμε πάλι μαθήματα Διαρκούς Καλλιέργειας (περμακουλτούρας), και όχι μόνο… Αλλά αυτά σε επόμενη ανάρτηση! Μείνετε συντονισμένοι, και καλό πάσχα, καλή άνοιξη, καλή επ-ανάσταση!
Advertisements

3 thoughts on “Καλό Πάσχα!

Add yours

 1. Ο Αγρός Χαλανδρίου εύχεται και “καλή επ-ανάσταση”.
  Σ' αυτή την ευχή προσθέτω μια λέξη που ακούγεται στις ακολουθίες αυτών των ημερών: καλή “Εξ-Ανά-Σταση”.
  Αυτός ήταν ο Χριστός, που «εξ-ανέστη του τάφου»! Ο Μεγάλος Επαναστάτης της εποχής Του, ο Μεγάλος Προδότης απέναντι στην εξουσία του Θρησκευτικού κατεστημένου και των Πραιτοριανών εκείνης της εποχής.
  Αυτή η Εξ-Ανά-Σταση όλων των καταπιεσμένων και σήμερα ανθρώπων χρειάζεται. Και αυτήν, εγώ, εύχομαι για όλους.
  Είναι δρόμος ανηφορικής ευθύνης και είναι ίσως βαρύς ο σταυρός των προσωπικών συνεπειών. Προηγείται όμως – αναγκαστικά – του σχισίματος από άνωθεν έως κάτω του καταπετάσματος της σημερινής Εξουσίας και της Ανά-Στασης εκ του τάφου της δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: