Ιστορίες από το Καραβάνι

Την Κυριακή 15 Ιουνίου, στις 7μμ, η Ομάδα Πελίτι Αθήνας και ο Αστικός Αγρός Χαλανδρίου σας προσκαλούν σε μια μικρή γιορτή με αφηγήσεις, προβολή φωτογραφιών και μικρών βίντεο, και μουσική.

Οι συμμετέχοντες στο Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους θα μας μιλήσουν για την εμπειρία τους στο Καραβάνι. Θα ακολουθήσει προβολή φωτογραφιών και μικρών ερασιτεχνικών βίντεο, και μουσική.
Στη γιορτή θα μοιραστούν σπόροι και σπορόφυτα από παραδοσιακές ποικιλίες.


Φέρτε πλιάν καρεκλίτσες, το φλιτζάνι ή την κούπα σας, την καλή σας διάθεση, και μια ζακετούλα (το βράδυ ο αγρός μας έχει αναπάντεχη δροσιά!)Απολογισμός από το 
ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ:

Από το Πελίτι- Ελλάδα στο Κοκοπελλί- Γαλλία, μέσω Ιταλίας (26/4 έως 7/5 2014)

Μια πορεία που στο δρόμο της έσπειρε το μήνυμα της Ελευθερίας των Σπόρων
«και τί δεν κάνατε για να με θάψετε

Όμως ξεχάσατε πώς ήμουν σπόρος»

Ντίνος Χριστιανόπουλος

Σάββατο 26 Απριλίου 2014. Γίνεται η 14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών στο Παρανέστι Δράμας στη γη του Πελίτι, με θαυμάσιο καιρό και προσέλευση 3.000 επισκεπτών (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) που ήλθαν να γνωρίσουν τους καλλιεργητές που διατηρούν και διαδίδουν παραδοσιακούς σπόρους. Υπήρχαν όπως πάντα τα εργαστήρια, οι ομιλίες, η προσφορά σπόρων και φυτών από παραδοσιακές ποικιλίες η μουσική που πρόσφεραν οι ΝΑΜΑΣΤΕ, και όχι μόνο, οι χοροί και το συλλογικό μαγείρεμα στα μεγάλα καζάνια.

Κυριακή 27/4. Την επομένη το πρωί, το Καραβάνι-ένα πούλμαν με 25 άτομα (συνολικά επιβιβάστηκαν 39 άτομα) από διάφορες χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ιταλία, Ινδία) αναχώρησε για την προγραμματισμένη πορεία του μέχρι τη Ν. Γαλλία, έδρα της οργάνωσης Κοκοπελλί η οποία έχει μηνυθεί από μεγάλη εταιρεία γιατί τολμά και πουλά παραδοσιακούς σπόρους που δεν είναι γραμμένοι σε επίσημο κατάλογο (και είναι αδύνατο να γραφτούν λόγω των παράλογων απαιτήσεων της εγγραφής). Το ταξίδι του καραβανιού ξεκίνησε όταν όλοι ενώσαμε τα χέρια σε ένα κύκλο και η Σοφία Γίδα μας τραγούδησε:

Απλώνουμε τα χέρια στον ήλιο

Απλώνουμε τα χέρια στον ήλιο

και τραγουδάμε.

και τραγουδάμε.

Το φως κελαϊδάει,

άιντε κελαϊδάει,

στις φλέβες του χόρτου και της πέτρας

Άξιζε να υπάρξουμε για να συναντηθούμε.

Άξιζε να υπάρξουμε για να συναντηθούμε.

(Από την Εαρινή Συμφωνία, του Γιάννης Ρίτσου, μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου)

Πρώτη στάση το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στη Θεσσαλονίκη όπου έχουν εγκατασταθεί πολλές ομάδες Περι-αστικών Καλλιεργειών (ΠΕΡ.ΚΑ.http://perka.org/ ). Έγινε ενημέρωση από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη σχετικά με την υφιστάμενη ανελευθερία των σπόρων και ακολούθησε ξενάγηση από τα μέλη της ΠΕΡ.ΚΑ σχετικά με την καλλιέργεια φυτών αλλά και ανθρώπινων σχέσεων συνεργασίας. Στο τέλος φυτέψαμε μια ελιά ως σύμβολο της συνεργασίας μας.

Δεύτερη στάση η πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Κατεβήκαμε με τα πανώ του καραβανιού, όμως έβρεχε και ο κόσμος στην πλατεία ήταν λιγοστός. Έτσι, μοιράσαμε σπόρους στους θαμώνες των γειτονικών μαγαζιών ενημερώνοντας για το θέμα των σπόρων.

Τρίτη στάση στα Ιωάννινα. Η λίμνη ήταν υπέροχη την ώρα της δύσης και η τοπική ομάδα του Πελίτι είχε προετοιμάσει την παραλίμνια υποδοχή με Ηπειρώτικα τραγούδια. Ακολούθησε ενημέρωση για το θέμα των σπόρων προς τους Γιαννιώτες (από τον Παναγιώτη), τσιμπούσι και χορός με το συγκρότημα ΝΑΜΑΣΤΕ που συμμετέχει στο καραβάνι. Ακολούθησε η αναχώρηση για Ηγουμενίτσα και η επιβίβαση στο πλοίο για την Ανκόνα της Ιταλίας.

Δευτέρα 28/4. Θαλάσσιο ταξίδι, με πολύ κουβέντα για τα θέματα των σπόρων και όχι μόνο. Λίγο πριν φτάσουμε στο λιμάνι της Ανκόνας πραγματοποιήσαμε σύντομη εκδήλωση-ενημέρωση για τους σπόρους στο σαλόνι του πλοίου. Με την άφιξη μας στην Ανκόνα πήραμε το δρόμο για το Ρεγκέλο στην περιοχή της Τοσκάνης όπου μας υποδέχτηκε η Δρ. Βαντάνα Σίβα καθώς και Γερμανοί αγρότες που είχαν έλθει για τις εκδηλώσεις.

Τρίτη 29/4, Φλωρεντία. Στο Βοτανικό κήπο της πόλης η Δρ. Βαντάνα Σίβα παρουσιάζει το θέμα της σημασίας των σπόρων απευθυνόμενη στα παιδιά που κρατάνε στα χέρια τους μικρές «τράπεζες σπόρων» για να τις γεμίσουν. Διανέμονται και σπόροι από την Ελλάδα και ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης παίζει ένα θεατρικό παιχνίδι με τα παιδιά. Στην υπέροχη αυτή πόλη το Καραβάνι συμμετέχει, σε δημόσιες ομιλίες στην κεντρική πλατεία του Ευαγγελισμού (Β. Σίβα, Π. Σαϊνατούδης, Ν. Λάλου από τη Ρουμανία κ.λ.π.) και σε ειδικό περίπτερο παρουσίασης και δωρεάν διανομής παραδοσιακών σπόρων. Οι δημόσιες εκδηλώσεις κλείνουν με μουσική, οι «ΝΑΜΑΣΤΕ» κλέβουν τις καρδιές του κόσμου που χορεύει. Στη συνέχεια έχουμε 2ωρη συνάντηση με δίκτυο Ιταλικών οργανώσεων καθώς και με άλλες οργανώσεις από την Ευρώπη που ασχολούνται με θέματα γης, καλλιέργειας και διατροφής. Εκεί συζητήθηκαν οι κοινοί στόχοι και αποφασίσθηκε να υπάρχει μόνιμη μελλοντική συνεργασία. Το Πελίτι προτείνει την έκδοση ενός εγχειρίδιου για τη συλλογή και διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών όπου θα κυκλοφορήσει όσο το δυνατόν σε περισσότερες γλώσσες και προσκαλεί τη Δρ. Βαντάνα στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2014. Τη νύκτα της Τρίτης 29/4, επιστροφή στο αγρόκτημα.

Τετάρτη 30/4. Αναχώρηση για Γένοβα για συμμετοχή στις εκδηλώσεις της οργάνωσης Terra! http://www.terraonlus.it/ που διεκδικεί δημόσια γη για τους νέους αγρότες. Στο καραβάνι συμμετέχουν πλέον εκτός από τη Βαντάνα Σίβα και νέα πρόσωπα από την Ιταλία και τη Γερμανία. Ομιλίες σε κατάμεστη αίθουσα από την Β. Σίβα και τον Παναγιώτη και θεμελίωση μελλοντικής συνεργασίας. Στο τέλος προσφέρουμε σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες στην τράπεζα σπόρων που έχουν ετοιμάσει οι διοργανωτές της εκδήλωσης και στους συμμετέχοντες. Συνέχιση του ταξιδιού έως την περιοχή της Arles και το χωριό St MartindeCrauγια διανυκτέρευση στην αυτάρκη καλλιεργητική και μεταποιητική οίκο-κοινότητα LongoMai.

Πέμπτη-πρωτομαγιά! Πρωινή ξενάγηση στις μεικτές καλλιέργειες παραδοσιακών σιτηρών, στη μεταποιητική υποδομή και στην κοινωνική οργάνωση της οίκο κοινότητας LongoMai που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 70 με αφορμή τις ιδέες του Μάη του 68. Αναχώρηση για τους πρόποδες των Πυρηναίων όπου βρίσκεται η οργάνωση Κοκοπελλί. Άφιξη στο Κοκοπελλί το μεσημέρι και έναρξη των εργασιών για τις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων.

1η και 2α Μαΐου, οι ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΤΟ ΚΟΚΟΠΕΛΛΙ, στα πλαίσια των οποίων πραγματοποιήθηκε συνάντηση οργανώσεων από: Γαλλία, Ελλάδα, Ινδία, Χιλή, Βραζιλία, Μαδαγασκάρη, Κολομβία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, κλπ. Οι ολοήμερες συζητήσεις μεταξύ των οργανώσεων σποροφυλάκων κατέληξαν στη δημιουργία μιας ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ η οποία θα επεξεργάζεται και θα υλοποιεί κοινές δράσεις. Λεπτομέρειες για αυτή τη συμμαχία θα ανακοινωθούν αργότερα.

2 Μαΐου, βραδινή εκδήλωση ανοικτή για το κοινό. Παρόλη την επίμονη βροχή η μεγάλη τέντα δυναμικότητας 600 ατόμων που είχε στηθεί για την ομιλία της δρ. Βαντάνα Σίβα ήταν κατάμεστη και το Πελίτι έκανε σαφή την παρουσία του διανέμοντας σπόρους. Η Βαντάνα, μεταξύ άλλων, ανέδειξε την τεράστια σημασία του θέματος των σπόρων ενόψει της αυξανόμενης χρηματιστικοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας.

3 Μαΐου, Σάββατο πρωί, ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Κοκοπελλί. Προσφορά μιας ελιάς στον ιδρυτή του ως σύμβολο ειρήνης και συνεργασίας.

Σάββατο βράδυ. Μουσική συναυλία που ξεκίνησε με το ελληνικό συγκρότημα ΝΑΜΑΣΤΕ και με τον Πορτογάλλο τραγουδιστή που ήταν μαζί μας στο καραβάνι οι οποίοι κατάφεραν να ξεσηκώσουν το κοινό να αυτοσχεδιάσουν τραγούδια για τους σπόρους και να διανέμουν σπόρους από τη σκηνή. Eκείνο το βράδυ αποχαιρετήσαμε με ευχές και ευχαριστίες τη Βαντάνα Σίβα που θα επέστρεφε την επομένη στην Ινδία.

Κυριακή 4 Μαΐου. Τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων στο Κοκοπελλί με ανταλλαγή φυτών και σπόρων αλλά το Καραβάνι πρέπει έγκαιρα να αναχωρήσει διότι οι αποστάσεις για την επιστροφή είναι μεγάλες. Για τη νύκτα, μας φιλοξενεί η πρώτη και μεγαλύτερη από τις κοινότητες Longo Mai που βρίσκεται βόρεια του Aix en Provence κοντά στο χωριό Forcalquier. Προηγείται ξενάγηση στους χώρους της κοινότητας. Στο θερμοκήπιο, ενημερωνόμαστε για το σπουδαίο φιλμ που ετοιμάζουν, με στόχο της διάδοση της γνώσης για το κράτημα σπόρων. ( Δεν είναι μόνο οι σπόροι που χάνονται, είναι και η γνώση που τους συνοδεύει.) Στην κοινότητα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε εναλλακτικούς τρόπους δόμησης. Μια από τις συγκλονιστικές ιστορίες που μας είπαν είναι ότι στο κοντινό χωριό που έστελναν τα παιδιά τους, οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν το σχολείο. Οι γονείς το ανέλαβαν με δικά τους έξοδα και το έβαλαν σε λειτουργία για ένα χρόνο. Οι αρχές αναγκάσθηκαν να το ανοίξουν ξανά και σήμερα αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή γιατί διευκολύνει την εγκατάσταση νεαρών ζευγάρια με μικρά παιδιά.

Δευτέρα 5 Μαΐου. Επίσκεψη στην εντυπωσιακή εβδομαδιαία λαϊκή αγορά του Forcalquier όπου διακινούνται τα τοπικά προϊόντα της περιοχής. Λίγο πριν από την αναχώρηση μας από την περιοχή προμηθευόμαστε τρία φυτά από τοπικές ποικιλίες ελιάς για να τα μεταφέρουμε στην Ελλάδα. Το ένα θα πάει στη γη του Πελίτι, και τα άλλα δυο προορίζονται για το κάθισμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα στην Πελοπόννησο στους Δολούς της Δυτικής Μάνης και στο κτήμα Ελιάς που έχουν δημιουργήσει οι μοναχοί. Αναχωρούμε, με αίσθηση πληρότητας, για να περάσουμε τα σύνορα Γαλλίας Ιταλίας και να προλάβουμε το πλοίο για την Ελλάδα, που αναχωρεί από Ανκόνα την επομένη το μεσημέρι. Στο κέντρο της Γένοβα στην Ιταλία κάνουμε την τελευταία εκδήλωση με τα πανώ μας μπροστά σε μεγάλο σιδηροδρομικό σταθμό. Διανυκτέρευση σε ξενώνα νεότητας της Ιταλικής πόλης Corregio.

Τρίτη 6 Μαΐου. Αναχώρηση για Ηγουμενίτσα. Μέσα στο πλοίο κάνουμε έναν τελευταίο απολογισμό του ταξιδιού. Ο καθένας μας προσπαθεί να αφομοιώσει αυτά που είδαμε και νιώσαμε σε αυτό το σπουδαίο ταξίδι,που μας πρόσφερε πρωτόγνωρες συγκινήσεις

Τετάρτη 7 Μαΐου. Άφιξη στην Ελλάδα.

Το καραβάνι διοργανώθηκε από τους ακόλουθους φορείς

Tην Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι www.peliti.gr, το Παγκόσμιο Κίνημα για την Ελευθερία των Σπόρων http://seedfreedom.in/, τo κίνημα Ναβντάνυα http:///www.navdanya.org κα το Κοκοπελλί https://kokopelli-semences.fr/

Μια ιδέα που γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από εφτά μήνες, υλοποιήθηκε αποδεικνύοντας για μια φορά ακόμη σε όλους μας πως όταν μένουμε σταθεροί στα όνειρα μας αυτά υλοποιούνται. Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους και τους φορείς που βοήθησαν στο να υλοποιηθεί αυτό το όνειρο.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το καραβάνι μπορείτε να βρείτε.

https://www.facebook.com/events/734830679895559

Διακήρυξη της Φλωρεντίας: http://seedfreedom.in/the-caravan /

Ιστοσελίδα του Πελίτι: http://www.peliti.gr/

Advertisements

One thought on “Ιστορίες από το Καραβάνι

Add yours

  1. και τώρα δυο στόχοι:
    πώς θα κάνουμε τους σπόρους της Φυσικής Πραγματικότητας να φυτρώσουν στο θερμοκήπιο της καρδιάς μας και, μετά, πώς θα φυτέψουμε τα νέα σπορόφυτα της Αλήθειας στις καρδιές των ανενημέρωτων και των αδιάφορων.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: