Τα "success stories" της αυτάρκειας

Αλλος ένας κύκλος μαθημάτων περμακουλτούρας/διαρκούς καλλιέργειας στον αγρό μας έφτασε στο τέλος του, με μια ωραία ομάδα με πολύ χιούμορ και μοίρασμα προσωπικών εμπειριών. Σ’ αυτό τον κύκλο δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση στην έννοια του σχεδιασμού παρά στην έννοια αυτής καθαυτής της καλλιέργειας της γης (φτιάξαμε, φυσικά, το παρτεράκι μας χωρίς σκάψιμο, στο οποίο φυτέψαμε ντομάτες “καρδιά βοδιού”, οι οποίες πάνε θαυμάσια παρεπιπτόντως!).
Οι κύκλοι, όμως, μπορούν να μεταμορφωθούν σε σπείρες, κι αυτό γίνεται συχνά στη φύση… Και έτσι ένας κύκλος μπορεί να συνεχίζεται και να αλλάζει επίπεδα κάθε φορά που φαίνεται να φτάνει στο τέλος του!
Στο τελείωμα του κύκλου αυτού, μία συμμετέχουσα μοιράστηκε μαζί μας τον τρόπο που πιάνει προζύμι. Ηταν κάτι που έμαθε κι εκείνη από μία δασκάλα πριν μερικά χρόνια, και έχοντας πειραματιστεί αρκετά μ’ αυτό, φτιάχνει τώρα το δικό της προζύμι από κουφοξυλιά. Είχε μάλιστα φτιάξει ψωμί μ’ αυτό, το οποίο μας έφερε ως κέρασμα μαζί με λάδι και αλάτι βοτάνων που επίσης φτιάχνει μόνη της. Ενας άλλος συμμετέχων μοιράστηκε μαζί μας τις παιδικές του αναμνήσεις από το χωριό των παπούδων του, όπου οι άνθρωποι καλλιεργούσαν συλλογικά τα χωράφια τους, και συμμετείχαν συλλογικά σε όλες τις αγροτικές εργασίες. Ηταν μία υπέροχη υπενθύμιση για το πώς θα μπορούσαμε και σήμερα να λειτουργούμε εάν είχαμε τη διάθεση να ξεφύγουμε λιγάκι από τη νοοτροπία του απομονωτισμού που μας έχει επιβάλει η ζωή μέσα  στην πόλη.
Ετσι, λοιπόν, είχαμε μία ιδέα να κάνουμε μία βραδιά μοιράσματος συνταγών και ιστοριών αυτάρκειας και αυτοοργάνωσης. Να μαζευτούμε το βραδάκι της Τρίτης, 1ης Ιουλίου, κατά τις 8, με τη δροσιά, και να φέρει ο καθένας μία συνταγή ή μία ιστορία αυτάρκειας που θα ήθελε να μοιραστεί με τους παρευρισκόμενους (ξέρω οτι κάποιοι από μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές και ιστορίες, αλλά καλό θα ήταν να ακουστεί μία από τον καθένα, και αν υπάρχει διάθεση να δευτερολογήσουμε!). 
Μπορεί να είναι μία συνταγή για γλυκό που χρησιμοποιεί υλικά που θα πετιόντουσαν κάτω από άλλες συνθήκες, ή το πώς χρησιμοποιεί τις φλούδες του μήλου (για παράδειγμα), ή μια ιστορία την οποία έζησε η γνώρισε από πρώτο χέρι – μίας ομάδας ανθρώπων που έφτιαξαν ένα αυτοοργανωμένο φροντιστήριο ή το τι έκανε η γιαγιά τους το σαπουνόνερο από τα πιάτα στο Κυκλαδίτικο νησί της. Θα ήταν ωραίο, ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο να κάνουμε έναν κύκλο μοιράσματος τέτοιων ιστοριών ή συνταγών – για να θυμόμαστε οτι μπορούμε να τα καταφέρνουμε, οτι μπορούμε και να μην είμαστε θύματα των περιστάσεων των καταστάσεων ή των μεγάλων δυνάμεων.

“ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη της επιμονής”
Σας καλούμε λοιπόν, να έρθετε στο Αγρό μας (Γαρηττού και Σίφνου στο Χαλάνδρι) με τις ιστορίες και τις συνταγές σας, με μια πλιάν καρεκλίτσα και το φλυτζάνι σας, την Τρίτη 1η Ιουλίου στις 8μμ. 
Οι προσφορές για κεράσματα είναι πάντα ευπρόσδεκτες, ειδικά εάν είναι φτιαγμένες από τα χεράκια σας! 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: