Ο Αγρός και ο Χρόνος

Τον περασμένο Ιούνιο έλαβα μία πρόσκληση να μιλήσω για τον Αγρό σε ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στον Αργό Χρόνο (Slow Festival), ένα φεστιβάλ για τη βραδύτητα. Ο τίτλος της ομιλίας ήταν “Τι έμαθα για το Χρόνο στον Αστικό Αγρό Χαλανδρίου”, και έγινε σε μία “ταράτσα” που είχε ξεφύγει από το χρόνο, 2 λεπτά από την πολύβουη πλατεία Ομονοίας.

οι σημειώσεις!

Η ενασχόληση με τη γη (όχι με τη φύση, στη φύση εντάσσομαι κι εγώ η ίδια!) με δίδαξε κατ’ αρχήν την έννοια του ρυθμού. Ο χρόνος είναι ρυθμός. Οι εποχές εναλλάσονται, η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο χωρίς να παρεκκλίνει, η μέρα και η νύχτα διαδέχονται η μία την άλλη: αυτά ακούγονται προφανή, αλλά μέσα στην πόλη (με τη θέρμανση, τον κλιματισμό και την δυνατότητα τεχνητού φωτισμού όλες τις ώρες) εύκολα ξεχνιούνται. Οπως μες στο πολύβουο της πόλης, ξεχνιέται η σιωπή, και μέσα στη δραστηριότητα ξεχνιέται η ανάγκη της παύσης (κι αυτά στοιχεία του ρυθμού). 
Τα φυτά έχουν τους δικούς τους ρυθμούς. Προσπαθώντας να τους επιταχύνουμε ή να τους αναχαιτίσουμε δημιουργούμε στρες. Και η καρδιά μας έχει ρυθμό, όπως και η αναπνοή μας: συνήθως οι μόνες περιπτώσεις που το θυμόμαστε αυτό είναι όταν παθαίνουμε λόξυγκα ή αρρυθμία!
Ο αγρός με έκανε να αλλάξω το βήμα μου, να δώσω χρόνο στην παρατήρηση, και χώρο στα άγρια είδη, τα αυτοφυή.  Κάθε μήνα φυτρώνει και κάτι αλλιώτικο, κάθε μήνα το κάθε φυτό βρίσκεται σε διαφορετική φάση του ετήσιου κύκλου του. Ο χρόνος είναι κυκλικός, και σπειροειδής: σε κάθε ετήσιο κύκλο οι αμυγδαλιές μας αποκτούν και ένα νέο δαχτυλίδι στον κορμό τους, λίγα εκατοστά παραπάνω στη σιλουέττα τους (για τα οποία δεν διαμαρτύρονται ποτέ, ούτε θέλουν να τα εξαφανίσουν, όπως εμείς!) Ο αγρός με έκανε να δώσω χώρο στο χρόνο μου, και να τον σεβαστώ περισσότερο.
Ο χρόνος είναι αγάπη. Είναι ένα δώρο που μας δίνεται κάθε μέρα: ασχέτως πόσα χρήματα έχουμε ή δεν έχουμε στην τράπεζα, ασχέτως εάν είμαστε χαζοί ή έξυπνοι, επιστήμονες ή χειρώνακτες, μεγάλοι ή παιδιά, “καλοί” ή “κακοί”, κάθε μέρα μας δίνονται 24 ώρες να τις διαθέσουμε όπως αγαπάμε, όπως θέλουμε. Ποτέ λιγότερο ή περισσότερο: 24 ολόκληρες ώρες. Το πού τις αφιερώνουμε και πώς τις αναλώνουμε δείχνει το πού αφιερώνουμε την καρδιά μας, τι μας τραβάει περισσότερο, τι αγαπάμε τελικά πιο πολύ. Δεν υπάρχει κανένα κακό ή καλό σ’ αυτό: άλλος άνθρωπος αγαπά να παίζει με τα παιδιά, άλλος να γράφει, άλλος να φυτεύει μαρούλια, άλλος να παρατηρεί τις δρακοντιές και τα σύννεφα, άλλος να διοργανώνει συναυλίες διαμαρτυρίας. Ο καθείς και το έργο του! Καμιά μηλιά δεν μπορεί να βγάλει μούσμουλα. Αυτό είναι ένα  σημαντικό βοήθημα στην αυτογνωσία μας, να παρατηρούμε τον εαυτό μας – όπως παρατηρούμε τα φυτά – να δούμε πώς ξοδεύουμε τις ώρες της μέρας μας, και να βγάλουμε συμπεράσματα, όπως θα βγάζαμε και από τις κολοκυθιές!

… Στο τέλος της ομιλίας μοιράστηκαν σποράκια καλέντουλας από τον Αγρό μας. Η καλέντουλα, εκτός από χαρωπό λουλούδι και φαρμακευτικό φυτό, έχει  μέσα στο όνομά της το χρόνο: η λέξη προέρχεται από τις ρωμαϊκές “καλένδες” (από όπου βγαίνει και  η αγγλική λέξη calendar, ημερολόγιο) γιατί βγάζουν νέα λουλούδια στην αρχή κάθε μήνα (ή, τελοσπάντων, αυτό είχαν παρατηρήσει οι ρωμαίες νοικοκυρές).
Ευχαριστούμε τη Μαρία Τσιγάρα για την πρόσκληση και την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ Βραδύτητας.
Advertisements

One thought on “Ο Αγρός και ο Χρόνος

Add yours

  1. Ξέρουμε πως η Φύση πάλλεται και ανασαίνει, όπως ανασαίνει ο άνθρωπος, όπως πάλλεται η καρδιά του. Ο άνθρωπος βιάζεται, σαν να τον κυνηγάει ο χρόνος. 60 παλμοί το λεπτό. 20 ανάσες. Η Φύση αφήνεται στη Σοφία του Δημιουργού της. Ανασαίνει αργά. Ισορροπεί, προσαρμόζεται και επιβιώνει. Γεννήθηκε πριν από τον άνθρωπο, θα πεθάνει μετά από αυτόν.
    Η συνταγή για μας είναι απλή. Μας τη δίδαξαν. Δεν την τηρούμε.
    Συνειδητές και ρυθμικές αναπνοές στον προσωπικό του ο καθένας ρυθμό. Να συγχρονιστούμε με τη Φύση. Να αναπνέουμε μαζί της. Να καταφέρουμε να ζήσουμε μέσα σε μια κοινωνία ντοπαρισμένων μηχανών, επιτέλους φυσικά, σαν Άνθρωποι.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: