Μαζεύουμε Αμύγδαλα

Κυριακή στον Αστικό Αγρό∙ μαζεύουμε αμύγδαλα!

Παρακολουθούσα από απόσταση.
Οι καλεσμένοι είχαν σκορπίσει κάτω από τις αμυγδαλιές.
Οι πιο πολλές αμυγδαλιές είναι ψηλές. Δεν φτάνεται ο καρπός με το χέρι. Η εποχή, ο αέρας και η βροχή είχαν ρίξει τον περισσότερο καρπό στο χώμα.
Χρειαζόταν, γι’ αυτό, ψάξιμο και επιλογή, ποιο είναι το καλό και ποιο το σκάρτο.
Έβλεπες ανθρώπους να περπατάνε αργά, με χαμηλωμένες τις πλάτες προσέχοντας τα βήματά τους, και με το βλέμμα στο χώμα. Κάθε τόσο λύγιζαν τη μέση, δίπλωναν τα γόνατα και με το χέρι τους διεκδικούσαν από τη γη τον καρπό της αμυγδαλιάς.
Σηκωνόταν πάλι, ψάχνανε σκυφτοί. Ύστερα, πάλι, δίπλωναν τα γόνατα και το χέρι τους άγγιζε τη γη και συγκόμιζε το εύρημα.
Λίγο πιο πριν ο Μάριος, ο ειδικός του Αγρού, είχε μιλήσει για την αμυγδαλιά και τον καρπό της.
Το πρώιμο λουλούδι της την Άνοιξη νέκταρ για τις μέλισσες, το λάδι του καρπού, το ασβέστιο, το κυάνιο και τη σουμάδα, τη χρήση σε τόσα γλυκά…
Και τώρα παρακολουθούσα την άλλη, τη μεγάλη ευκαιρία που χάριζε αυτό το δέντρο στον άνθρωπο της πόλης, τον αποκομμένο από τη Γη. Που περπατάει αλαζονικά πάνω στο τσιμέντο ή στην πίσσα, τον άνθρωπο που αποκόπηκε από τη Γη και απαρνήθηκε τη φυσική του σχέση με το χώμα.
Κοίταζα αυτόν τον άνθρωπο να μετράει τα βήματά του ανάμεσα στα πεσμένα αμύγδαλα, σκυφτός σε μια αναγκαστική συνομιλία με το χώμα. Και κάθε τόσο να διπλώνει τα γόνατα και μου φάνηκε ότι επιχειρούσε μια βαθιά υπόκλιση, όπως σε ένα ιερό και πάλι προσκύνημα.
Παρακολουθούσα και ευχαριστούσα αυτό το περήφανο και τόσο θηλυκό δέντρο για τη μεγάλη ευκαιρία που έδινε σ’ αυτούς τους ανθρώπους.
Να ξαναβρίσκονται σε συνομιλία με τη νοτισμένη Γη. Και κάθε τόσο να υποκλίνονται μπροστά στον Πλάστη αυτής της ομορφιάς και να ευχαριστούν τον Δωρεοδότη αυτού του πολύτιμου καρπού.
Έκλεισα τα μάτια και σίμωσα στις ψυχές αυτών των ανθρώπων προσπαθώντας να «ακούσω» τον ευχαριστήριο ψίθυρο να αναπέμπεται σε κάθε σκύψιμο, στην κάθε επαφή με τον καρπό, με την επιδερμίδα της Γης.
Και άκουσα το τραγούδι των δέντρων, που γιόρταζαν μαζί μας, γιατί ο κόπος τους είχε και φέτος βρει την ανθρώπινη ανταπόκριση.

Και του χρόνου! 
Advertisements

One thought on “Μαζεύουμε Αμύγδαλα

Add yours

  1. Τι όμορφες σκέψεις από τον σοφό αρχικηπουρό μας, που τροφοδοτήθηκαν σίγουρα και από την θετική αύρα όλων όσων ήρθαν και από τις χαρούμενες παιδικές φωνές

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: