Σπορά Σταριού

Κυριακή, τελευταία μέρα του Νοέμβρη∙ από το πρωί Αγρός!

Υποδεχτήκαμε τον Κώστα τον Τσίγγο  για τρίτη φορά. Σήμερα είχε έρθει μαζί του και η σύντροφός του, ζωγράφος Χαρά Σαΐτη.
Κάθε φορά και ένα μάθημα με τις θεωρητικές νότες και την πρακτική εφαρμογή επί τόπου.

Είναι εποχή σποράς σιταριού, εποχή ιερή για τους προγόνους μας. Ετσι λοιπόν, αυτή τη φορά κάναμε λάσπη μέσα στην οποία βάλαμε κόκκους σταριού, την αναμείξαμε καλά, στρώσαμε ένα στρώμα άχυρο στην περιοχή φύτευσης (για να κρατηθεί καλύτερα η υγρασία), και ρίξαμε το μείγμα χούφτα-χούφτα απο πάνω, να πάει ομοιόμορφα κατά το δυνατόν παντού. Για πειραματισμό ρίξαμε και λίγη σιταρολάσπη σε μέρος όπου δεν είχαμε στρώσει άχυρο. Τα χέρια μας λασπώθηκαν με τη γη του χωραφιού, και κάποιοι από μας το χάρηκαν ιδιαίτερα!

ζυμώνουμε, πλάθουμε, ανακατεύουμε το μείγμα…

στρώνουμε το άχυρο στο χώρο σποράς

Λείπανε τρεις από εμάς (η Ρούλα στην Αίγινα, ο Μάριος στο σεμινάριό του και ο Αλέξανδρος, που παρακολουθεί το σεμινάριο).
Ήταν ο γείτονάς μας ο Αλέξανδρος από απέναντι με την αγαπημένη του και οι φίλοι μας, πια, η Ευδοκία και ο Νεκτάριος μαζί με τον Νικήτα. Αλλά και άλλοι, όπως ο Βαγγέλης, όπως η Μαριάννα, που μας έρχονται ταχτικά στις επισκέψεις του Κώστα.
Ήταν ευχάριστος ο ερχομός μετά από καιρό της Κάτιας με το αγοράκι της και τον Βύρωνα και καλωσορίσαμε με χαρά τη φίλη μας Ηρώ, μαζί με την Καρίνα, που μεταφέρει πάντοτε πολύτιμο υλικό από την έρευνά της για όσους “απο-αστικοποιούνται”.
Από την τοπική ομάδα ΠΕΛΙΤΙ της Εύβοιας ήρθαν για πρώτη φορά στον Αγρό ο Άκης και η Κατερίνα και με ιδιαίτερη χαρά είδαμε την Ελευθερία, που τόσο εκτιμήσαμε στο παρελθόν για το ιδεολογικό της υπόβαθρο και την αποτελεσματική δραστηριοποίηση στο «δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων Αγ. Παρασκευής».

Πάντως – μαζί και με τη μικρή κορούλα της Κορίνας – ήμασταν στο τέλος τόσοι, όσοι ακριβώς χρειαζόμασταν για να σχηματίσουμε τον Κύκλο – με την πρωτοβουλία της Χαράς – γύρω από τη σπορά του σιταριού. Κύκλος ευχαριστιών, οραματισμού του γινομένου χρυσαφιού σταριού και υπόσχεσης, ότι αυτός ο καρπός θα ξανασπαρθεί στον ίδιο τόπο.

Όλες οι αναφορές και οι σχεδιασμοί βασίστηκαν στη διαπίστωση, ότι ο Αγρός αποτελεί στην πραγματικότητα μια μονοκαλλιέργεια αμυγδαλιών. Άρα, πώς μπορεί να δημιουργηθεί μια βιοποικιλότητα και να εγκατασταθεί ένα υγιέστερο μικροκλίμα με τις προϋποθέσεις της ποιότητας του εδάφους, της δυνατότητας ποτίσματος, των διαθέσεων της ολιγομελούς καλλιεργητικής συντροφιάς, του τοπικού κλίματος και άλλων συναφών παραγόντων.

πετάμε λάσπη!
Ασφαλώς, όταν έχεις κοντά σου τον Κώστα τον Τσίγγο, έχεις πολλά να ακούσεις από τις γνώσεις που κατέχει, τόσο τις θεωρητικές βασισμένες στην πραγματικότητα της ζωής της φύσης, στην παρατήρηση και τον πειραματισμό και στις καλλιεργητικές επιστήμες (permaculture, φυσική, βιολογική, βιοδυναμική και ομοιοδυναμική). Προπαντός, έχεις πολλά να δεις στην εφαρμογή εκεί επί τόπου από την εμπειρία του και τις πρακτικές τεχνικές που κατέχει. Επί πέντε περίπου ώρες μιλούσαμε, σκάβαμε, σπέρναμε, σχεδιάζαμε, ταξινομούσαμε ιδέες, σχολιάζαμε τα ήδη φυτεμένα, εξηγούσαμε καταστάσεις και χαίρονταν οι καρδιές και τα δέντρα.

Σας ευχαριστούμε Κώστα και Χαρά και φίλοι μας για την παρουσία σας.

Την Ευδοκία ευχαριστούμε για τα γλυκά της, τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα, και για την ισχύουσα υπόσχεση μαζί με τον Νεκτάριο να μας καλύψουν στο προσεχές μέλλον με τις μελισσοκομικές τους γνώσεις, τον Αλέξανδρο για τις χαρτονένιες κούτες του, προκειμένου να κατασκευάσουμε το καινούργιο υπερυψωμένο παρτέρι μας.

Απομένει σε μας η αξιοποίηση όλων αυτών που συνέβησαν και υποδείχθηκαν.

Ίσως καταφέρουμε στο επόμενο διάστημα να φροντίσουμε να αξιοποιηθούν τα προγράμματα και να υλοποιηθούν οι ιδέες, ώστε να αναπτυχθεί και μέσα στην πόλη η ευρωστία της φυσικής ποικιλομορφίας σαν αντίσταση απέναντι στο μαρασμό μιας απαισιόδοξης κοινωνικής μονοτονίας.

Σπέρνοντας στάρι σπέρνουμε ζωή. Σπέρνουμε ιδέες αυτάρκειας, ελευθερίας, δημοκρατίας.

Να είστε καλά όλοι σας,
θα τα ξαναπούμε

…ραντεβού για την ερχόμενη Κυριακή, για γιόγκα γέλιου!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: