Φροντίζουμε τη Γη Βιοδυναμικά

Ένα σεμινάριο – εργαστήριο για  το έδαφος.
Μια εισαγωγή στη βιοδυναμική γεωργία και στο πώς μπορεί
να βοηθήσει τη γη να «θεραπευτεί».
 
Τώρα που η βροχή έχει μαλακώσει το δέρμα της γης, η προσοχή μας αξίζει να στραφεί  «προς τα κάτω». Στο έδαφος, που αποτελεί τη βάση της φυτικής ζωής – κι άρα της ζωής γενικά- και που τόσο πολύ, η τρέχουσα κουλτούρα μας το αγνοεί…
 
Η βιολογική γεωργία σέβεται μεν το έδαφος, αλλά δεν έχει ξεφύγει στην πράξη από τη συμβατική λογική του να «μπουκώνει»–και πάλι καλά! – τα φυτά με βιολογική τροφή.
 
Η βιοδυναμική γεωργία ξαναφέρνει στο σήμερα αρχές, όπως «τρέφουμε το έδαφος, όχι το φυτό» και τις βάζει σε εφαρμογή για να φτιάξει «υγιές έδαφος», βάση και της δικής μας υγείας, σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα δίνει την πιο βαθιά ίσως και ριζοσπαστική απάντηση στη μεγάλη πρόκληση του καιρού μας: πώς μπορούμε να παράγουμε περισσότερη τροφή, διατηρώντας ή και αυξάνοντας τη γονιμότητα των εδαφών.
 
Θέματα: ορισμός και είδη εδάφους, εσωτερική γεωλογία: ασβέστιο & πυρίτιο, άμμος και άργιλος, «ζωγραφίζοντας» το ιδανικό έδαφος, φυσικοί τρόποι βελτίωσης του ε. Το βιοδυναμικό σκεύασμα 500 (ΒΔ 500) ή «κοπριά στο κέρας». Πρακτικό μέρος: θα κάνουμε και θα εκπαιδευτούμε στη βιοδυναμική ανάδευση (stirring) και εφαρμογή (ψεκασμό) του ΒΔ 500 σε επαγγελματικό βιο-αγρόκτημα (20 στρ.).
Για ποιους: για όσους θέλουν να γνωρίσουν αυτή τη «μεγάλη άγνωστη θάλασσα» κάτω από τα πόδια μας και κυρίως για εκείνους που θέλουν να καλλιεργήσουν με επιτυχία. 
Εισηγητής : Μάριος Δεσύλλας, γεωπόνος Γ.Π.Α., σύμβουλος οικολογικής γεωργίας, εκπαιδευτής, συντονιστής  του «εν δυνάμει» και του «project humus» για την αναγέννηση εδαφών μέσω της βιοδυναμικής.
Τόπος (πού): «εν δυνάμει» (Βουλγαροκτόνου 59, Νεάπολη – Εξάρχεια, 3ος ορ.)
και για το πρακτικό μέρος : αμπελώνας της Οικ. Γεώργα (Σπάτα / Γιαλού).
Χρόνος (πότε): Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 6.30 μ.μ. (προσέλευση), 7.00 – 9.00 μ.μ. και Σάββατο 20 Δεκεμβρίου:  9.30 π.μ. (προσέλευση), 10.00 – 2.00 μμ και μετά από μικρό διάλειμμα 3.00 – 6.00 μ.μ. στον αμπελώνα της Οικ. Γεώργα (Σπάτα).
Οικονομική συνδρομή για την παρακολούθηση του σεμιναρίου : 30 € (αν σας προβληματίζει, απλώς επικοινωνήστε με το 210-9888.602 ή το mail). Προαιρετικά: συνδρομή παρακολούθησης και υποστήριξης των δράσεων του «εν δυνάμει»: 50€.
Φέρνουμε μαζί: δείγματα εδάφους, κείμενα και ποιήματα για το έδαφος, κολατσιό και ρούχα δουλειάς (για το πρακτικό μέρος, Σάββατο 20.12).
Δηλώσεις συμμετοχής: στο τηλ. 210-9888.602 (έχει και τηλεφωνητή) ή/και απαντώντας στα mail mariosdes@yahoo.com ήendynamei@yahoo.gr
 
Επί τόπου θα μπορείτε να προμηθευτείτε α. βιοδυναμικό σκεύασμα 500 καθώς και
β. το Αστρονομικό Καλλιεργητικό Ημερολόγιο για το 2015.
Τo 2015 έχει ανακηρυχτεί από τον FAO «έτος εδάφους».
Το «εν δυνάμει» συμμετέχει στην Παγκόσμια Εβδομάδα για το Έδαφος (Global Soil Week) τον Απρίλιο του 2015, στο Βερολίνο.

Περισσότερα, που  «ανοίγουν την όρεξη» για το έδαφος (είτε έρθετε, είτε όχι  στο σεμινάριο) : 

…βίντεο, που βρήκε ο Δημήτηρης Γεώργας: «Ας μιλήσουμε για το χώμα» – Lets talk about soil  GREEK SUBS («πολύ καλό, εκπαιδευτικό…») http://www.youtube.com/watch?v=mvsc8dYw8q4  και  Video: Let’s Talk About Soil | Global Soil Week globalsoilweek.org › Resources › Videos

….και ιστότοπος για το έδαφος http://www.summerofsoil.se


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: