Φυσική Καλλιέργεια

Τον Σεπτέμβριο του 2011 είχαμε κάνει ένα πρώτο πείραμα “φυσικής καλλιέργειας” στον Αγρό μας φτιάχνοντας σβώλους και “σπέρνοντάς” τους σε ένα χώρο στο βόρειο τμήμα του αγρού. Το πείραμά μας απέτυχε, αφενός γιατί πέσαμε στο πιο άνυδρο φθινόπωρο των τελευταίων ετών, αφετέρου γιατί δεν πολυπροσέξαμε κάποιες λεπτομέρειες. Η ενασχόλησή μας με τη γη έχει περάσει πολλές και διάφορες φάσεις από τότε, και η γνώση μας διαρκώς βαθαίνει – κυρίως μέσα από τα λάθη μας!
Ξαναγυρνώντας στην καλλιέργεια της γης ως αστοί δεύτερης (ή και τρίτης) γενιάς, θεωρώ οτι έχουμε πολλά να μάθουμε πριν καταφέρουμε να καλλιεργούμε μόνοι μας την τροφή μας με τρόπους που να σέβονται τη γη. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι μόνο να τραφούμε καλά και υγιεινά – το διακύβευμα της εποχής μας είναι να ελαφρύνουμε το πάτημά μας στη γη, να σεβαστούμε τους πολύτιμους πόρους της, το χώμα και το νερό, και να αφήσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Για τους λόγους αυτούς οφείλουμε να μελετήσουμε, να πειραματιστούμε, να ψάξουμε, να παρατηρήσουμε καλύτερα, και ίσως τελικά να δούμε τη γη και την καλλιέργεια με άλλα μάτια. Εχουμε πει αρκετές φορές σε αυτό το ιστολόγιο οτι η καλλιέργεια της γης οφείλει πλέον να συνεπάγεται και την καλλιέργεια της  ψυχής μας, και τούμπαλιν.
Σήμερα, λοιπόν, στον Αγρό μας φιλοξενήσαμε τον φίλο (και φυσικό καλλιεργητή) Νίκο Τσομπάνογλου, με τον οποίο σπείραμε φαγόπυρο και ηλίανθους με τη μέθοδο Φουκουόκα, δηλαδή με σβώλους. Η διαδικασία κράτησε αρκετές ώρες, αλλά τη χαρήκαμε ιδιαίτερα, και εργαζόμενοι μάθαμε πάρα πολλά πράγματα!
Πρώτα καθαρίστηκε ο χώρος με την κοσά (ένα δρεπάνι σαν του Χάρου ένα πράγμα), και αφού πάρθηκαν τα “χοντρά”, καθαρίστηκε και με το χλοοκοπτικό. Αυτό ήταν αναγκαίο για να αποτραπούν τα αγριόχορτα από το να ξαναβγούν, αλλά και να μην χάσει το έδαφος την κάλυψη και την υγρασία του.
 Μετά έγιναν οι σβώλοι, με χώμα, νερό, και σπόρους.

Και μετά σπάρθηκαν!

Μετά τη σπορά/τοποθέτηση στον “καθαρισμένο” χώρο, σκεπάστηκαν με τα κομμένα χόρτα, τα οποία θα ξεραθούν και θα χρησιμεύσουν ως εδαφοκάλυψη, προστατεύοντας έτσι τους σβώλους και τους σπόρους. Πρόκειται για μια άνυδρη καλλιέργεια, η οποία εξαρτάται από τα νερά των επόμενων βροχών, και από την εδαφοκάλυψη.
Παρόλη τη “σκληρή δουλειά” που ρίξαμε, η μέρα κύλησε αρκετά χαλαρά, και πολύ όμορφα. Το πόσο κουραστήκαμε το καταλάβαμε όταν φτάσαμε σπίτι…
Ενα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Νίκο Τσομπάνογλου, για μια υπέροχη Κυριακή.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: