«Πάμε για …μια σπορά-με-το-φεγγάρι;»

Ένα σεμινάριο για το αστρονομικό καλλιεργητικό ημερολόγιο

Παρασκευή 20 Μαρτίου στις 6.30 το απόγευμα & Σάββατο 21 στις 9.30 το πρωί
     “εν δυνάμει”, Βουλγαροκτόνου 59, Νεάπολη / Εξάρχεια (Λόφος Στρέφη).
 
Δεν θάταν υπέροχο να έχουμε φυτά πιο εύρωστα, ανθεκτικά σε ασθένειες, με πιο νόστιμους καρπούς… δωρεάν; Διαλέγοντας δηλαδή απλώς τη «σωστή στιγμή» για τη σπορά, το φύτεμα ή το κλάδεμά τους;
Η ιδέα ότι υπάρχουν ευνοϊκές ή μη μέρες για διάφορες γεωργικές εργασίες, είναι παλιά. Για χιλιετίες οι άνθρωποι κοίταγαν το φεγγάρι για να σπείρουν η να κλαδέψουν.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Rudolf Steiner, εμπνευστής της βιοδυναμικής γεωργίας, τονίζει με έμφαση τη σημασία των συμπαντικών επιρροών στα φυτά και τα επόμενα χρόνια ερευνητές, όπως η Maria Thun, ξεκαθαρίζουν μεγάλο κομμάτι από το θολό μέχρι τότε τοπίο. Σήμερα το «δώρο» αυτό της βιοδυναμικής, προσφέρει στον καθένα μια ακόμη δυνατότητα για επιτυχημένη καλλιέργεια της γης με φυσικό τρόπο.
 
Θέματα: Λίγη ιστορία: από τον Ησίοδο στη Maria Thun. Τα βασικά κλειδιά του ημερολογίου. Η Σελήνη και οι κύκλοι της (Συνοδικός, Τροπικός,…). Εφαρμογές στην καλλιέργεια των ετήσιων και τις ανοιξιάτικες σπορές των κηπευτικών. Κλάδεμα και μεταφυτεύσεις για τα πολυετή: ελιά, αμπέλι, οπωροφόρα. Tο ημερολόγιο πέρα από «συνταγές»: οι δυνάμεις της Ποιότητας και της Ποσότητας (ή Άνω και Κάτω Πόλου) στα Φυτά & τη Φύση.
 
Για ποιους: για όσες και όσους τους αρέσει να κοιτάζουν προς τα πάνω (να «άνω θρώσκουν»…)και παράλληλα φροντίζουν τη γη και θάθελαν κάτι καλύτερο από τις καλλιέργειές τους.
 
Εισηγητής: Μάριος Δεσύλλας, γεωπόνος Γ.Π.Α., σύμβουλος βιοδυναμικής γεωργίας. Αρθρογράφος της «ατζέντας του διμήνου» (2010- 2014) στο περιοδικό «Ερασιτέχνης Κηπουρός». Από το 2012 εκδίδει το «Καταλαβαίνω το Καλλιεργητικό Ημερολόγιο».
 
Τόπος (πού): «εν δυνάμει» (Βουλγαροκτόνου 59, Νεάπολη – Εξάρχεια, 3ος ορ.).
Χρόνος (πότε): Παρασκευή 20 Μαρτίου 6.30 μ.μ. (προσέλευση), 7.00 – 9.00 μ.μ. και Σάββατο 21 Μαρτίου:  9.30 π.μ. (προσέλευση), 10.00 – 2.00 μ.μ.
Οικονομική συνδρομή για την παρακολούθηση του σεμιναρίου: 30€ (αν σας προβληματίζει, επικοινωνήστε με το 210-9888.602 ή στο mail). Δεκτές μονάδες του εναλλακτικού δικτύου FreeEconomy.
 
Φέρνουμε μαζί: κιάλια και τηλεσκόπια, ποιήματα και τραγούδια για το φεγγάρι (έως και μουσικά όργανα…).
Δηλώσεις συμμετοχής: στο τηλ. 210-9888.602 (έχει και τηλεφωνητή) ή/και απαντώντας σταmail mariosdes@yahoo.com ή endynamei@yahoo.gr
 
Επί τόπου: θα μπορείτε να προμηθευτείτε το «Αστρονομικό Καλλιεργητικό Ημερολόγιο» του 2015. Ανεξάρτητα αν μπορέσετε να έρθετε ή όχι στο σεμινάριο, το καλλιεργητικό ημερολόγιο μπορεί να σας σταλεί οπουδήποτε στην Ελλάδα, με αντικαταβολή (7€ + έξοδα). Αν ενδιαφέρεστε απαντήστε, γράφοντας και την πλήρη ταχυδρομική σας διεύθυνση.
 
Η έκδοση του ημερολογίου είναι παράλληλα κι ένα κάλεσμα για συμμετοχή σε ένα μεγάλο ανοιχτό πείραμα για την περαιτέρω διευκρίνιση των επιδράσεων του σύμπαντος (Σελήνης, αστερισμών) στα καλλιεργούμενα φυτά. Τα αποτελέσματα θα μοιράζονται κάθε χρόνο σε όλους όσους συμμετέχουν σε αυτό το «Ινστιτούτο χωρίς τοίχους».


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: