Τα μανιτάρια και οι 1000+1 χρήσεις του μυκηλίου

Χτες είχαμε την τύχη να έχουμε μαζί μας τον Νικόλα Γρυσπολάκη, μέλος του “Μετώπου Απελευθέρωσης Σπορίων”, ο οποίος μας έκανε μία εκτενή και πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία – εργαστήριο σχετικά με την καλλιέργεια των μανιταριών και τις εφαρμογές του μυκηλίου. Εχοντας πρόσφατα γυρίσει από την Παλαιστίνη, αρχικά μας μίλησε λίγο για την κατάσταση που επικρατεί εκεί (το απαρτχάϊντ, την προπαγάνδα, την δικτατορική χρήση – και κακοποίηση – της γης, τον πανίσχυρο στρατό, και τους ανθρώπους που αντιστέκονται δημιουργικά σε όλο αυτό… και φυσικά την προτεινόμενη λύση, που δεν είναι άλλη από αυτή που χρησιμοποιήθηκε στη Νότια Αφρική στη δεκαετία του ’80: ευρωπαϊκό μποϋκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων).
Ο Νικόλας, σαν εκπαιδευτικός που είναι, γνωρίζει την αξία της βιωματικής μάθησης, και για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε με ελάχιστα εισαγωγικά για το μυκήλιο και τα μανιτάρια, και μπήκαμε βουρ στη δράση: μουσκέψαμε χαρτόνι μέσα σε βραστό νερό, το κόψαμε κομματάκια, το τοποθετήσαμε σε βαζάκια, και μέσα βάλαμε ψιλοκομμένο κοτσάνι μανιταριού (στην άκρη του κοτσανιού βρίσκεται το μυκήλιο). Αυτό σε λίγες εβδομάδες θα αναπαραχθεί, και το βαζάκι μας θα γεμίσει μυκήλιο. Μας εξήγησε επίσης πώς μπορούμε εύκολα να το καλλιεργήσουμε στον κήπο μας.

Μετά το πείραμά μας και τις ερωτήσεις που ακολούθησαν, μεταφερθήκαμε απέναντι στο “μικρό φιλόξενο σπίτι στο Χαλάνδρι” για την προβολή. Κανέναν μας δεν χάλασε το μικρό στρίμωγμα στους καναπέδες και στο πάτωμα και παραδίπλα, γιατί η προβολή της παρουσίασης μας συνεπήρε όλους! Από τα εύκολα καλλιεργήσιμα βρώσιμα μανιτάρια, μέχρι τα ενθεογόνα με την μαγική ψιλοκυβίνη, από την κατασκευή χρηστικών αντικειμένων μέχρι τον καθαρισμό μολυσμένων εδαφών, από τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τους μέχρι τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, η παρουσίαση μας μάγεψε – και το καλύτερο, μας άνοιξε τα μάτια για μια ένα λίγο-πολύ άγνωστο πεδίο που σιγά-σιγά ερευνάται. Και επειδή οι γνώσεις μας είναι λίγες, το πεδίο αυτό είναι πολύ ανοιχτό για έρευνα και πειραματισμό – και αυτό είναι το πιο συναρπαστικό!
Ολόκληρη η παρουσίαση εδώ 
Θα ήταν ενδιαφέρον όλοι όσοι πήραμε βαζάκι με μυκήλιο να κρατήσουμε επαφή προκειμένου να συζητήσουμε τα αποτελέσματα και να σκεφτούμε λίγο πιο πρακτικά τα της καλλιέργειας (μιλάμε πάντα για σπιτική καλλιέργεια μανιταριών με στόχο την αυτάρκεια, και την ενδυνάμωσή μας μέσα από την αυτάρκεια και την αυτοδιαχείριση της τροφής και της ζωής μας).
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Νικόλα Γρυσπολάκη για την παρουσίαση και τις 1000+1 εκπληκτικές γνώσεις του για τους μύκητες, τον Αλέξανδρο Κωστή για τη φιλοξενία στο φιλόξενο σπίτι του, και όλους εσάς που παραβρεθήκατε και μοιραστήκαμε αυτή  την εμπειρία.

Είθε το μυκήλιο να εξαπλώνεται και η άγνοια να μειώνεται!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: