"Τα Δώρα του Διονύσου"

το “εν δυνάμει” σας καλεί σε ένα σεμινάριο – εργαστήρι 
για το αμπέλι και τη βιοδυναμική
«Ανακαλύπτοντας ξανά, τα Δώρα του Διονύσου»
Αθήνα, Κορινθία και Μεσόγεια  / 15-17 Μαΐου 2015
 
Βαθιά ριζωμένο στην πολιτιστική παράδοση των λαών της Μεσογείου, το αμπέλι εδώ και δύο δεκαετίες μπόρεσε, με το ξεκίνημα και την εδραίωση της βιολογικής αμπελουργίας, να αρχίσει να ξεφεύγει  από τον τοξικό κλοιό των αγροχημικών.
Σήμερα ανατέλλει γι’ αυτό μια νέα δυνατότητα, αυτή της βιοδυναμικής. Τι είναι όμως η β-δ γεωργία;
Και γιατί αυτή η τόσο έντονη συζήτηση «διεθνώς» για τους βιοδυναμικούς οίνους (ναι, καταρχήν σίγουρα επειδή κερδίζουν σημαντικές διακρίσεις…).
Για ποιο λόγο τέλος, από καθαρά τεχνική – πρακτική άποψη, το αμπέλι φαίνεται να «θέλει τη βιοδυναμική του» (στήριξη);
 
Θεματολογία. Γνωρίζοντας το αμπέλι μέσω της παρατήρησης. Το αμπέλι στην παράδοση. Καινή Διαθήκη και Διόνυσος. Ιερό και καλλιεργούμενα φυτά: αποκρυπτογραφώντας το μύθο. Ιστορία, διάδοση, χρήσεις και εξέλιξη του αμπελιού. Τα πρακτικά κομμάτια της αμπελοκαλλιέργειας: εγκατάσταση, κλαδέματα, ανάγκες θρέψης και φυτοπροστασίας. Τι εστί βιοδυναμική; Εφαρμογή της  β-δ στον αμπελώνα: πρόγραμμα καλλιέργειας και αποτελέσματα. Γευσιγνωσία β-δ κρασιού[1].
Πρακτική: Θα βγάλουμε από τη γη τα β-δ σκευάσματα 500 και 504. Θα κάνουμε εποχιακές αμπελο-εργασίες: χλωρά κλαδέματα, δυναμοποίηση (stirring) & εφαρμογή του ΒΔ501 (χαλαζίας).
 
ΧρόνοςΠαρασκευή 15 Μαΐου («εν δυνάμει»), 6.30 μ.μ.(προσέλευση), διάρκεια 7.00 έως 9.00 μ.μ.
Σάββατο 16 Μαΐου («εν δυνάμει»), 9.30 π.μ. (προσέλευση), έναρξη 10.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ.
Απόγευμα πρακτικής: β-δ παρασκευάσματα (στον Αστικό Αγρό Χαλανδρίου) και «εκδρομή εργασίας»: βλαστολόγημα  (ή «αργολόγημα», αργός= ο αδρανής, τα «στέρφα») στον βιοδυναμικό αμπελώνα του Μ. Κοντογιάννη στην Κόρινθο.
Κυριακή 17 Μαΐου: Εφαρμογή του Β-Δ 501 (χαλαζίας) στον αμπελώνα της οικογένειας Γεώργα στα Σπάτα και μετά συμμετοχή στις «ανοιχτές πόρτες»: ξενάγηση στο αμπέλι, ομιλίες, αφήγηση παραμυθιού…
Τόπος (πού): «εν δυνάμει» (Βουλγαροκτόνου 59, Νεάπολη – Εξάρχεια, 3ος ορ.) και η πρακτική στα βιοδυναμικά αγροκτήματα Κοντογιάννη (Σάββατο 16.5) και Γεώργα (Κυριακή 17.5).
 
Για ποιους: για όσες και όσους καλλιεργούν ή ενδιαφέρονται για το αμπέλι ή τη βιοδυναμική γεωργία και κυρίως το πώς «παντρεύονται» μεταξύ τους.
 
Εισηγητής: Μάριος Δεσύλλας, γεωπόνος Γ.Π.Α., σύμβουλος βιοδυναμικής γεωργίας.
 
Οικονομική συνδρομή για την παρακολούθηση του σεμιναρίου : 30 € (αν σας προβληματίζει, επικοινωνήστε). Προαιρετικά: συνδρομή παρακολούθησης και υποστήριξης των δράσεων του «εν δυνάμει»: 50€. Δεκτές μονάδες του εναλλακτικού δικτύου αχρήματης οικονομίας Free Economy.
Δηλώσεις συμμετοχής: απαντώντας στα mail mariosdes@yahoo.com ήendynamei@yahoo.gr ή/και στο τηλ. 210-9888.602 (έχει και τηλεφωνητή).
 
Φέρνουμε μαζί: ρούχα εργασίας για το πρακτικό μέρος, (δηλώνουμε ποιοι έχουν …) αυτοκίνητο για τις μεταβάσεις και την εκδρομή, μύθους, παροιμίες και κείμενα για το αμπέλι.[1] Θα δοκιμάσουμε το βιοδυναμικό «Old Roots» 2011 (Ξινόμαυρο) των αδελφών Τάτση, το μόνο που απέσπασε την εξαιρετική διάκριση «Μεγάλο Χρυσό» στον πρόσφατο μεγάλο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου της Θεσσαλονίκης!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: