Σβώλοι στην "Αξιόκερσα"

Χτές Κυριακή (της Αγίας Παρασκευής) είχαμε την τύχη να φιλοξενηθούμε στο αγρόκτημα “Αξιόκερσα” στα Μέγαρα, για να παρασκευάσουμε σβώλους φυσικής καλλιέργειας. Το αγρόκτημα αυτό καλλιεργείται από έναν φίλο και υποστηρικτή του αγρού μας, τον Νίκο Τσομπάνογλου, ο οποίος καλλιεργεί με τη μέθοδο αυτή (με θαυμαστή επιτυχία) τα τελευταία πέντε χρόνια.
Χωρίς πολλά λόγια και θεωρίες, 16-17 άνθρωποι από διάφορες ομάδες (Αγρός, Πελίτι, Λαμπηδόνα, Σπόροι Ζωής, Δρυάδες) φέραμε τους σπόρους μας, εργαστήκαμε ομαδικά και μοιραστήκαμε το φαγητό μας – και όπως κάθε φορά, διαπιστώσαμε οτι το μοίρασμα του μόχθου για έναν κοινό σκοπό αφενός μας φέρνει πιο κοντά (και οι όποιες τυχόν διαφορές μας παραμερίζονται) και αφετέρου μας δίνει ένα αίσθημα μεγάλης πληρότητας και χαράς.
Η εργασία ξεκίνησε με την επιλογή των σπόρων που θα έμπαιναν στους σβώλους, μια ωραία διαδικασία που όμως απαιτεί γνώση και στόχευση: πότε θα χρησιμοποιηθούν οι σβώλοι, και για ποιό σκοπό; Εχοντας αποφασίσει από πριν οτι οι σβώλοι αυτοί θα δοθούν σε φθινοπωρινές εκδηλώσεις (που ετοιμάζονται), είτε για να σπαρούν σε γλάστρες είτε σε πάρκα, άδεια οικόπεδα, και γειτονιές, έπρεπε να περιέχουν σπόρους φθινοπωρινών και χειμερινών βρώσιμων φυτών που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις, όπως επίσης και κάποια εδαφοβελτιωτικά ψυχανθή φυτά (για την εν γένει υγεία του εδάφους).

Ο καθένας έκανε τη δουλειά που του ταίριαζε, και χαλαρά όλοι δοκιμάσαμε να κάνουμε απ’ όλα. Αλλος κοσκίνιζε το χώμα και έφτιαχνε το ξηρό μείγμα, άλλος το “ζύμωνε” με νερό, άλλοι το έπλαθαν σε σχήμα λουκάνικου, και άλλοι το έκοβαν σε φέτες στον ήλιο για να στεγνώσει. Και όλα αυτά με καφεδάκια, πλακίτσες, κουβέντες, με ζέστη πολλή αλλά και δροσερά αεράκια, και με μια ξέμπαρκη τοπική μπόρα (“ποτίσαμε και σήμερα”!) που μας έκανε να μεταφέρουμε σβώλους και τραπέζι εργασίας και να κάνουμε ένα ωραίο διάλειμμα.

Αυτή ήταν η πρώτη “φουρνιά” σβώλων, και έπεται συνέχεια. Η σκέψη είναι αφενός να μαζευτούμε να βοηθήσουμε τον Νίκο να φτιάξει τους δικούς του χειμερινούς σβώλους για το κτήμα του, αφετέρου να φτιάξουμε σβώλους αναβλάστησης για τον Υμηττό, με ιθαγενή είδη όπως λαδανιές, σπάρτα και μικτά αγροστώδη και ψυχανθή, προκειμένου να αποκατασταθεί ευκολότερα και ίσως γρηγορότερα το καμένο τοπίο με την έλευση των βροχών.

Η μέρα μας τελείωσε με ένα δροσερό απογευματινό μπανάκι στην παραλία της Ψάθας. Μοιραστήκαμε σκέψεις, ιδέες, ιστορίες, αλλά και βουτιές, σουβλάκια, μπύρες και σοκολάτα, και απολαύσαμε μαζί το ηλιοβασίλεμα. Ενας νέος κόσμος γενννιέται μέσα από το μοίρασμα των οραμάτων και των ιδεών, μέσα από το μοίρασμα της διαφορετικότητας και της χαράς, και είμαστε ευγνώμονες για αυτό.
Ευχαριστούμε πολύ τον Νίκο Τσομπάνογλου και τον αφανή βοηθό του Γιάννη για τη φιλοξενία, τη γνώση, το χώμα και το νερό.
Advertisements

One thought on “Σβώλοι στην "Αξιόκερσα"

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: