Πανσέληνος του Ιουλίου

Πολλά βαρύς ο καύσωνας αυτές τις μέρες που μας πέρασαν. Δύσκολη η κάθε κίνηση, η κάθε μετακίνηση, δύσκολη ακόμα και η σκέψη. Στον αγρό τα φυτά μας σε κατάσταση σοκ, σε βαθμό που αυξήσαμε την ώρα ποτίσματος από μισή σε μία ώρα κάθε απόγευμα, και προσθέσαμε άλλη μια στρώση εδαφοκάλυψης. Αλλά ο αγρός δεν είναι μόνο τα φυτά!
Ο Αστικός Αγρός Χαλανδρίου ξεκίνησε σαν ένα πείραμα μίας παρέας: ένα πείραμα μετάβασης στη ζωή της φύσης και της υπαίθρου, ένα πείραμα καλλιέργειας της γης, ένα πείραμα μετάβασης από την κοινωνική απομόνωση που επιβάλει η ζωή στην μεγαλούπολη σε μια ζωή κοινότητας, έστω μέσα στην πόλη, έστω για λίγες ώρες την εβδομάδα, έστω γιορτάζοντας μία στο τόσο κάτι δικό μας…
Με τα χρόνια η παρέα διευρύνθηκε, μεταλλάχθηκε, ωρίμασε, εμπλουτίστηκε – 4 μέλη της αρχικής παρέας συνεχίζουν πια, μαζί με νέους, ευαίσθητους και ορεξάτους ανθρώπους που αποφάσισαν να εμπλακούν πιο ενεργά στον αγρό. Μαζί αποφασίσαμε να μαζευτούμε μία Παρασκευή το βράδυ με πανσέληνο, να φάμε, να πούμε ιστορίες, και να τραγουδήσουμε – και όποιοι από μας μπορούν, να διανυκτερεύσουμε με τις σκηνές μας ένα βράδυ κάτω από τις αμυγδαλιές (η διανυκτέρευση της ομάδας στον αγρό ήταν ένα παλιό μας όνειρο που όμως μόνο τώρα μπόρεσε να υλοποιηθεί, εν μέρει).
Ετσι λοιπόν το βραδάκι της πανσελήνου του Ιουλίου μαζευτήκαμε καμιά 15αριά μεγάλοι και 3 παιδιά, στήσαμε 2 σκηνές, απλώσαμε τα καλούδια μας σε ένα τραπέζι, ανάψαμε κεράκια, και καθίσαμε. Μετά τις απαραίτητες κουβέντες σχετικά με τις βάρδιες των ποτισμάτων του Αυγούστου, η Τίνα μας αφηγήθηκε την ιστορία του Φούρναρη-Βασιλιά. Και μετά πιάσαμε το τραγούδι. Είχαμε μια κιθάρα, ήρθε και ένα ούτι, και τραγουδήσαμε μέχρι το χάραμα. Είμαστε τραγουδιάρικος λαός, πάει και τέλειωσε!
Τα δύο παιδιά που έμειναν στη σκηνή με τη μαμά τους θα θυμούνται πάντα, νομίζω, αυτή τη  νύχτα. Αλλά και οι μεγάλοι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Για την παρέα, για τα τραγούδια, για την ατμόσφαιρα, για τη δυνατότητα που μας δίνει ένας “ξεχασμένος” αμυγδαλεώνας μέσα στην πόλη να μοιραστούμε κάτι από τον εαυτό μας: τη δυνατότητα να δώσουμε και να δοθούμε, να φροντίσουμε και να φροντιστούμε, τη δυνατότητα να γίνουμε κοινότητα.
είπαμε και αυτό το τραγούδι και το αφιερώσαμε στους Σύριους αδελφούς μας που “αντιστέκονται ζώντας”
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: