Οι σπόροι ταξιδεύουν (κάθε μήνα σε άλλη γειτονιά!)

Μαζεύουμε ελιές, κλαδεύουμε κι ενημερωνόμαστε για την κομποστοποίηση στο Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου στα Εξάρχεια το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, ώρα 11:30 – αν βρέχει όμως, θα κάτσουμε στ’ αυγά μας!
Ο χειμώνας έχει έρθει και είναι καιρός να συλλέξουμε τους καρπούς από τις ελιές που μεγαλώνουν στο κατειλημμένο parking – πάρκο Ναυαρίνου, ήδη από την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, στην καρδιά της πόλης, στη γειτονιά  των Εξαρχείων. Αντιμετωπίζοντας την κρίση και τις αντιφάσεις της, μεταφέρουμε τις αγροτικές δραστηριότητες στον αστικό χώρο, μαζεύουμε συλλογικά τους σπόρους και τους καρπούς της φροντίδας μας κι αναδεικνύουμε τις αξίες της αυτοοργάνωσης, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μέσα από τη συλλογική δράση.
Όπως συνηθίζεται ακόμα στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, η συγκομιδή της ελιάς είναι παραδοσιακά ένα γεγονός που απαιτεί και συγκεντρώνει την υποστήριξη της κοινότητας καθημερινά. Έτσι, και η συγκεκριμένη εκδήλωση στο πάρκο εντάσσεται σε μία προσπάθεια να ενισχυθούν οι υπάρχουσες κοινότητες της πόλης και να δημιουργηθούν νέες, μέσα από το κάλεσμα σε άτομα και συλλογικότητες για να συμμετάσχουν σε αυτή τη συνεργατική δράση.
Ετοιμάσαμε τα χτένια και τα λιόπανα και σας περιμένουμε!
Η εκδήλωση είναι η πρώτη μιας σειράς αντίστοιχων δράσεων που οργανώνονται σε διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου από τις ομάδες σποροφύλαξης στην Αττική, ένα δίκτυο συλλογικοτήτων που μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο ως πηγή ζωής, ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση. Το δίκτυο δίνει έμφαση στη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων και φυτών, στη διατροφική αυτάρκεια, τις αστικές καλλιέργειες, τη δημιουργική αλληλεπίδραση με τον αστικό χώρο.
Στο δίκτυο σποροφύλαξης συμμετέχουν οι ομάδες: Αιγίλοπας/ ΒοτανόκηποςΑνταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα ΤαΣπόρια” – Αστικός Αγρός ΧαλανδρίουΑυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης Δια.Σπο.ΡαΔρυάδες Νέα Γουινέα Ομάδα Μετάβασης Ακαδημίας Πλάτωνα Πελίτι ΑθήναςΤο Περιβόλι της Νίκαιας Σπόροι Ζωής
Τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τις διαφορετικές ομάδες που συμμετέχουν στο δίκτυο θα τις βρίσκετε εδώ:
ΣΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ https://sporoistinpoli.wordpress.com
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: