«Τι είναι αυτό;» Βιώνοντας τους Αστικούς Αγρούς της Πόλης (Οι Σπόροι Ταξιδεύουν)

Το Σάββατο 11 Ιουνίου και ώρα 11:00, ο Αστικός Αγρός Χαλανδρίου σας καλεί να συμμετέχετε σε μια εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου με τίτλο «Τί είναι αυτό;» Βιώνοντας τους Αστικούς Αγρούς της Πόλης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρέχονται πληροφορίες από τις συλλογικότητες που συμμετέχουν στο Δίκτυο των Ομάδων για τη Φύλαξη Παραδοσιακών Σπόρων στην Αττική, ως προς τη δράση τους ανά περιοχή, ενώ παράλληλα διοργανώνονται δραστηριότητες με έμφαση στο παιχνίδι.

Τα οφέλη της ύπαρξης αστικών αγρών στην πόλη είναι πολλαπλά: μαθαίνουμε να καλλιεργούμε την τροφή μας, χτίζουμε μια αίσθηση αυτάρκειας, εμβαθύνουμε στη σχέση μας με τη γη, μα πάνω απ’ όλα – ζώντας σε τόπους/ χώρους αισθητηριακής ομοιομορφίας, άρα σε χώρους αποστέρησης αισθητηριακών ερεθισμάτων – «ξυπνάμε» όλες εκείνες τις αισθήσεις που μας επιτρέπουν να προσλαμβάνουμε τον κόσμο και άρα τον ίδιο τον εαυτό μας. Καλλιεργώντας τη γη, στην πόλη αλλά και εκτός πόλης, ο πλούτος των ερεθισμάτων που δεχόμαστε μας ενεργοποιούν πολλαπλώς. Ακόμα κι όταν απλά βιώνουμε έναν αστικό αγρό δια της απλής παρουσίας μας, συνειδητοποιούμε τι σημαίνει πραγματικός πλούτος. Πρόκειται για μια αφθονία που απλόχερα μας χαρίζεται και αποτελεί «τροφή» για την όραση, την όσφρηση, τη γεύση, την αφή, την ακοή, αλλά και την ίδια τη διαίσθηση.

Τα παιχνίδια ή παιχνιδίσματα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης λοιπόν, εστιάζουν στις αισθήσεις μας. Είναι κι αυτός ένας τρόπος γνωριμίας με τους αστικούς αγρούς. Ο Αστικός Αγρός Χαλανδρίου στην περίπτωση αυτή δεν αποτελεί πάρα μια αφορμή, ένα πρώτο ερέθισμα. Ο ίδιος πλούτος, η ίδια αφθονία βιώνεται σε όλους τους αγρούς της πόλης. Η συμμετοχή σε αυτά, δηλαδή το βίωμα, είναι το κέρδος που αποκομίζουν οι περαστικοί/ές.

Πρόκειται για την έκτη εκδήλωση εντός μιας σειράς δράσεων που οργανώνονται σε διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας, κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, από τις ομάδες φύλαξης παραδοσιακών σπόρων στην Αττική (βλ. «ΣΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ», https://sporoistinpoli.wordpress.com), ένα δίκτυο συλλογικοτήτων που μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα για το σπόρο ως πηγή ζωής, ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Στο Δίκτυο Φύλαξης Παραδοσιακών Σπόρων στην Αττική συμμετέχουν οι ομάδες: Αιγίλοπας/ Βοτανόκηπος – Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα «Τα Σπόρια» – Αστικός Αγρός Χαλανδρίου – Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό – Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου – Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης – Δια.Σπο.Ρα. – Δρυάδες – Νέα Γουινέα – Ομάδα Μετάβασης Ακαδημίας Πλάτωνα – Πελίτι Αθήνας – Το Περιβόλι της Νίκαιας – Σπόροι Ζωής

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Ομάδες φύλαξης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων στην Αττική - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής

%d bloggers like this: