H σημασία της επιλογής τοπικών σπόρων για καλλιέργεια

Ακόμα μια ωραία ιστορία από τον Αγρό…

Η Αγκελίνα ψάχνοντας για αστικούς αγρούς στην Αττική “έπεσε” πάνω σε εμάς και μετά από την επικοινωνία μας, μας επισκέφθηκε στον Αγρό μας.

Ανταλλάξαμε τις απόψεις μας και τους προβληματισμούς μας πάνω στο σήμερα και το περιβάλλον μια ηλιόλουστη Τετάρτη. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το Σεπτέμβρη,μιας και θα “μεταναστεύεσει” για τη Σάμο το καλοκαίρι.

Επείδη όμως οι ωραίες συζητήσεις δεν ξεχνιούνται εύκολα, μας υποσχέθηκε ένα άρθρο της πάνω στους παραδοσιακούς σπόρους από την οπτική της.

Μαζί με κάποιες λίγες δικές μου προσθήκες, βουαλα:

Κατα την επιλογή των σπόρων των  φυτών που πρόκειται να φυτέψουμε στους κήπους, στους αγρούς ακόμα και στα μπαλκόνια μας (είτε αυτά βρίσκονται μέσα είτε έξω απο την πόλη) υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν.

 

H επιλογή τοπικών σπόρων έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον καλλιεργητή, για τη κοινότητα αλλα και για τη διατήρηση της φυσικής βιοποικιλότητας επικονιαστών (και όχι μόνο) της περιοχής.

 

Βιοποικιλότητα & Οικοσύστημα

Ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα είδη των άγριων ζώων είναι ο συνεχής περιορισμός του βιωτικού του χώρου. Οι πόλεις και οι ανθρώπινη δραστηριότητα επεκτείνονται συνεχώς και με ταχύτατους ρυθμούς εκεί που προηγουμένως ήταν άγρια/ μη καλλιεργήσιμη γη. Η επιλογή τοπικών σπόρων και κατα συνέπεια η καλλιέργεια τοπικών φυτών προσφέρει μία όαση τροφής (νέκταρ, γύρη) και γενικότερα βιωτικού χώρου στους τοπικούς επικονιαστές που έχουν εξελιχθεί και προσαρμοστεί ταυτόχρονα με τα τοπικά είδη φυτών. Οι σχέσεις αυτές ονομάζονται συμβιωτικές και είναι αλληλοεξαρτώμενες και εάν ένα απο τα δύο μέρη μειωθεί σε πληθυσμό, αυτό μπορεί να έχει άμεση επίπτωση στην υγεία και επιβίωση του άλλου μέρους. Το οικοσύστημα ολόκληρο βασίζεται σε τέτοιου είδους πλέγματα σχέσεων αλληλεξάρτησης τις οποίες πρέπει να ανακαλύψουμε για την περιοχή μας και να διαφυλάξουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Ο καθένας απο εμάς ξεχωριστά. .

 

Πλεονεκτήματα για τον καλλιεργητή

 

Οι τοπικοί σπόροι, ακριβώς επειδή αποτελούν μέρος της προϋπάρχουσας πανίδας της περιοχής, έχουν προσαρμοστεί πλήρως στις συνθήκες της περιοχής και ταυτόχρονα αναπτύξει φυσικούς τρόπους άμυνας εναντίον πολλών ασθενειών και παρασίτων. Η καλλιέργεια τους έτσι, θα απαιτήσει πολύ περιορισμένη φροντίδα απο το μέρος του καλλιεργητή. Με αυτό τον τρόπο, η κατάλληλη επιλογή τοπικών σπόρων υπάρχει περίπτωση να μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων, λόγω της φυσικής άμυνας των φυτών καθώς και την  κατανάλωση νερού. Ο παραδοσιακός σπόρος επίσης (όπως συνήθως αποκαλείται στην Ελλάδα) είναι αυτοαναπαραγώμενος. Σε αντίθεση με τα υβρίδια, φυτά που προέρχονται απο σταυρο-επικονίαση δυο διαφορετικών ποικιλιών, οι σπόροι των φυτών που προέρχονται από παραδοσιακές ποικιλίες έχουν μεγάλη πιθανότητα (εάν διατηρηθούν σωστά) να δώσουν του χρόνου φυτά της ίδιας ποικιλίας Αυτό για τον καλλιεργητή σημαίνει αυτονομία. Αυτονομία με την έννοια οτι δεν εξαρτάται από κάποια βιομηχανία η εργαστήρια για την εύρεση σπόρων κατάλληλων για το κλίμα και το έδαφός του κτήματός του και δεν επιβαρύνεται οικονομικά.

 

 

 

Η μικρότερη δυνατή διαταραχή των σοφών ισορροπιών του οικοσυστήματος θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τον αγρότη ή πολίτη που τον απασχολεί η αειφορία και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

 

 

Κοινωνικό ζήτημα

 

 

Η εξάρτηση των καλλιεργητών από τις βιομηχανίες (πχ Bayer), είναι παράλληλα εξάρτηση και της κοινωνίας από τη βιομηχανία. Η χρήση παραδοσιακών σπόρων είναι πρόταγμα αυτονομίας για όλη την κοινωνία.  Από τη στιγμή που στη κοινωνία της εξειδίκευσης που ζούμε, οι ειδικοί παράγουν την πρώτη ύλη της τροφής μας για εμάς, τοτε η αλυσίδα της εξάρτησης συνεχίζεται, από τις βιομηχανίες, στους παράγωγους, στα σουπερ μαρκετ, σε εμάς. Η διατήρηση των τοπικών σπόρων λοιπόν είναι ένα από τα πολύ σημαντικά ζητήματα της εποχής και είναι ένα θέμα που πρέπει να διαχειριστούμε με τη δέουσα σημασία. Η καλλιέργεια και η τροφή είναι μεγάλο μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και κατά συνέπεια κάτι που πρέπει να προστατεύσουμε με την καλλιέργειά του.

 

 

 

Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, η μελέτη της περιοχής και η παρατήρηση και διατήρηση των τοπικών ποικιλιών και της άγριας τοπικής πανίδας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τον καλλιεργητή .

 

 

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα: http://www.audubon.org/content/why-native-plants-matter

http://www.sciencepartners.info/?page_id=877

 

 

Φιλιααά στην όμορφη Σάμο, σε περιμένουμε!

 

 

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Δίκτυο Σποροφύλαξης Αττικής - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής