Καλοκαιρινές σκέψεις

Ανοίγοντας το ημερολόγιο μου που έγραφα το καλοκαίρι βρήκα κάποιες σκόρπες σκέψεις που αφορούν τον Αγρό και είπα να τις μοιραστώ. Μάλλον επιρεάστηκα σε μεγάλο βαθμό από τον Φουκοακα που διάβαζα το βιβλίο του για την φυσική καλλιέργεια.

Πρέπει να δεις ένα χωράφι ως ένα οικοσύστημα, όχι ως ένα χωράφι.

Βήματα που ακουλουθείς σε ένα κτήμα:

1. Παρατηρείς

Τι είναι αυτό το οικοσύστημα; Είναι όχθη ποταμού; Είναι πλαγια βουνού; Είναι ένας λόφος που το βλέπει ο ήλιος συνέχεια; Πως στραγγίζουν το νερό σε μία βροχή; Τι είδους εδάφους έχει; Τι είδους οικοσύστημα θα έπρεπε να είναι σύμφωνα με την τοποθεσία του; Τι είδους βλάστηση έχει τώρα;

2. Προσαρμόζεσαι

Βοηθας το οικοσύστημα να ανακάμψει δίνοντας του αυτό που μπορεί να μεγαλώσει. Σε αμώδη εδάφη αυτά τα φυτά, σε αργιλώδη άλλα. Σε αυτό το στάδιο η παραγωγή της τροφής είναι σε επιλεγμένα είδη. Δεν “σπρώχνω” το οικοσύστημα ούτε κλέβω από αυτό τα στοιχεία που έχει σε μικρές ποσότητες.

3. Αναπλάθεις

Εφ ‘όσον δημιουργηθεί ένα “υγιές” οικοσύστημα, αρχίζουν οι προσπαθειες να δημιουργηθεί ξανά που θα έπρεπε να είναι εκεί. Πχ. Ενα η όχθη ενός ποταμού έχει υπερβοσκηθεί, τότε αφού μπορέσει και ξαναπρασινήσει με θάμνους και πολύ ανθεκτικά δένδρα, μπορούν να αρχίσουν οι προσπάθειες να αναγενηθούν πλατάνια ή άλλα είδη που ευδοκιμούν στις όχθες ενός ποταμού

4. Εμπλουτίζεις

Με αλεπάλληλες προσπάθειες είτε με σβόλους είτε φυτέματα επαναφέρεις την βιοποικιλότητα στο οικοσύστημα. Η φύση ακόμα επιλέγει τι χρειάζεται και τι όχι, αλλά τις δίνεις περισσότερες επιλογές πλέον και εκτός από αυτό,είναι πλέον και πιο δυνατή(εννοώντας έχει φτιαξεί δομές τέτοιες) έτσι, ώστε να διατηρήσει ότι επιλέξει.

Μερικοί ορισμοί:

Περμακουλτούρα : Είναι ο σχεδιασμός του ανθρώπου πάνω στη φύση με γνώμονα τα μοτίβα της φύσης

Φυσική καλλιέργεια: Είναι το χέρι βοηθείας του ανθρώπου έτσι, ώστε η φύση να ξαναδημιουργήσει τον εαυτό της.

Κάθε μορφή καλλιέργειας είναι παρέμβαση του ανθρώπου έτσι, ώστε να μεγαλώσει το μερίδιο του σε αυτό το όλο που λέγεται φύση.

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑

Σπόροι στην Πόλη

Δίκτυο Σποροφύλαξης Αττικής - μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Ο κήπος της αειφορίας

Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

δρυάδες

δίκτυο σποροπαραγωγής για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών

Urban Botany

Just another WordPress.com site

in the garden

from the newstead community garden

Αστικός Αγρός Χαλανδρίου

τόπος συνάντησης, σκέψεις, φωτογραφίες, ιδέες, προβληματισμοί και δράσεις ενός μικρού κοινοτικού εγχειρήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής